Novinky / Chcete-li zpevnit "core" těla, začněte se zády zpět
06. 12. 2011

Chcete-li zpevnit "core" těla, začněte se zády

Abychom získali opravdu silný střed těla, musíme nejdříve pracovat na zpevnění zadní části těla, tedy vzpřimovačů, bederní páteře, hýždí a zadní části stehen.

"Při sezení v lavici, u pracovního stolu, při práci na počítači i jízdě autem máme neustále zatnuté a zkrácené břišní svaly, což táhne naše ramena dopředu a v konečném důsledku způsobuje ochabování zadní části těla, řekl Dr. Eric Goodman, chiropraktik sídlící v Santa Barbara, Kalifornie.

"Pokud si chceme udržovat správné držení těla a silná záda, musíme posilovat zadní části těla jako core neboli jádro celého těla," vysvětlil Goodman.

"Extenze/ Hyperextenze jsou nejefektivnějším cvikem na posílení vzpřimovačů páteře (bederní a hrudní části), hýžďových svalů a podkolenních šlach".

"Core neboli střed těla je tvořen dvěma skupinami svalů: hlubokými svaly, jejichž rolí je především stabilizace páteře, a mělčími svaly, jejichž hlavní úlohou je provádění pohybu."

Goodman prosazuje poměr 4:1 břišních cviků a cviků na zadní část těla.

"Na každé čtyři cviky na zadní část těla udělejte jeden na přední část trupu. "Myslím, že je to opak toho, jak cvičí většina lidí; mnoho tréninků naopak posiluje držení těla, které máme díky našemu sedavému životnímu stylu."