Novinky / Cesta k prameni mládí? Cvičení může zabránit nebo oddálit… zpět
23. 06. 2014

Cesta k prameni mládí? Cvičení může zabránit nebo oddálit zásadní proces stárnutí

Datum :28.dubna 2014
Zdroj : Federace amerických společností pro experimentální biologii ( FASEB )


Nezdravé návyky a životní styl mohou urychlit proces stárnutí (buněčné smrti) a uvolňování škodlivých látek z umírajících buněk. Vědci poprvé ukazují, že cvičení může zabránit nebo oddálit tento základní proces stárnutí a společně s výběrem životního stylu hrají významnou roli při stárnutí buněk.
Cvičení může zpomalit stárnutí na úrovni buněčného stárnutí.

Příliš mnoho potravin v kombinaci s příliš malým energetickým výdejem přispívá ke špatnému zdraví a vzniku nemoci a urychluje proces stárnutí, a to až na úroveň našich buněk .
Na konci životnosti každé buňky probíhá proces zvaný senescence - buňky ztrácejí schopnost dělit se a začínají vylučovat látky, které poškozují okolní buňky. Nezdravé životní návyky mohou tento proces urychlit a vědci z Mayo Clinic chtěli vědět, zda více cvičení by tento proces zpomalilo a celkově pozitivně ovlivnilo.

Výsledky naznačují, že životní styl hraje významnou roli při stárnutí buněk a že cvičení může chránit proti stárnutí tím, že zasahuje přímo do procesu buněčného stárnutí .

" Naše údaje jasně ukazují, že špatná rozhodnutí z výživového hlediska výrazně urychlují hromadění stárnoucích buněk a že cvičení může zabránit nebo oddálit tento základní proces stárnutí . Navzdory potřebě lépe pochopit roli buněčného stárnutí ve stáří a nemoci naše údaje podtrhují hluboký dopad volby životního stylu na zdraví a úspěšné stárnutí, " říkají autoři.