Novinky / Celulitida vs tuk zpět
01. 03. 2012

Celulitida vs tuk

Jak vzniká celulitida?

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, celulitida není totéž jako tuk. Pravidelný půst nebo dieta může snížit množství tuku v těle, ale ne celulitidu. Je to tuk, který je uvězněn v buňkách ( cells), odkud také pochází jméno celulitida. Jak se přesně se tvoří celulitida? Následující článek vám dá odpověď.

Navzdory všeobecnému přesvědčení, celulitida není omezena pouze na obézní lidi. Dokonce i štíhlí lidé jí mohou trpět. Ztráta celulitidy je mnohem obtížnější než ztráta tuku. Celulitida je způsobena otokem tukových buněk, které pak vypadají jako hrbolky na těle a způsobují efekt pomerančové kůže, protože celulitidou postižená oblast se podobá pomerančové kůře.

Vzhled celulitidy na kůži

Kůže se skládá z mnoha různých vrstev, tzv. "dermis". Tukové buňky, které jsou pod kůží, jsou k ní připojeny pomocí vrstvy s názvem "septa" ; ta je přirozeně vláknitá a tvoří zeď mezi tukovými buňkami a kůží. Ale když tato vrstva povisne, tukové buňky se rozšiřují přímo pod kůží a tvoří jamky a hrbolky. Přestože vzhled celulitidy je odlišný u mužů a žen, rozdíl není příliš významný.

Příčiny celulitidy

Příčiny celulitidy se liší u muže a ženy. U žen jsou převážně zodpovědné za vznik celulitidy hormonální změny v průběhu menstruace, menopauzy, těhotenství, atd., které regulují průtok krve, lymfatickou drenáž a ukládání tuku. Antikoncepční pilulky způsobují hormonální změny v ženském těle a mohou tak vést ke vzniku celulitidy. Hormony jsou také do jisté míry zodpovědné za tloušťku tkáně a hromadění tuku. Pokud je hormonální rovnováha v těle narušena, může dojít ke snížení tloušťky tkáně, což způsobuje větší viditelnost celulitidy na kůži.

Tvorbu celulitidy kromě hormonů také ovlivňují genetický make up, životní styl, rasa, pohlaví a věk jedince. Jak stárneme, vrstvy tkání mají tendenci ubývat, což způsobuje vrásčitý vzhled kůže, protože se snižuje množství tuku a lymfy, zatímco celulitida se v buňkách stále nachází a je stále nápadnější. Ani pravidelné cvičení není zárukou, že nebudete trpět celulitidou, ale oddálí její tvorbu a určitě omezí celulitidu, pokud ji už máte. Cvičení a zdravá strava jsou naprosto nezbytné pro boj s celulitidou. Sedavý způsob života může nebo nemusí být příčinou, ale zcela jistě vznik celulitidy urychlí.

Jak se celulitida tvoří?

Stejně jako máme systém odvozu odpadků pro naše domovy, máme podobný systém zabudovaný v našem těle. Je to lymfatický kruhový systém. Tento systém zajišťuje řadu důležitých úkolů a je nepostrádatelný. Jednou z nejdůležitějších funkcí tohoto systému je odvádění odpadu z našich buňek, aby se tam neakumuloval, a tím je udržuje čisté a pomáhá jim dýchat. Je-li pohyb tohoto systému narušen nebo poškozen, buňky se nečistí správně a odpad se v nich hromadí, což způsobuje, že se buňka "vyboulí". Tak vzniká celulitida.

Kůže se skládá z mnoha vrstev. Tři nejdůležitější vrstvy jsou: hypo-dermis, dermis, a epidermis. Hypo-Dermis je vrstva, v níž se vyvíjí celulitida. Tukové buňky se nafouknou nahromaděnou vodou a nedostatečnou funkcí lymfatického systému a zabírají více místa. V důsledku toho se musí spolu pevně vtěsnat, a jak jsou vázány pevně pohromadě kolagenovými vlákny, tak dále ztěžují odtok přebytečných tekutin a odpadů z buněk, což vede ke vzniku celulitidy. Tyto oteklé buňky pak tlačí na dermis a epidermis, které jsou relativně tenké vrstvy a jsou pak viditelné na kůži z vnější strany.

Vrstva podkožního tuku u mužů je uspořádána do kompaktních úhlopříček. U žen jsou tyto komory oválného tvaru a jsou uspořádány trochu volněji než u mužů. To znamená, že je tam více prostoru pro hromadění tuku než u mužů, takže ženy jsou více náchylné k celulitidě. Hlavní rozdíl mezi obsahem tuku a celulitidy je, že tuk může být spálen cvičením nebo dietou ,ale celulitida ne.

Co s celulitidou?

Je důležité si uvědomit, že i spousta celebrit má celulitidu! Britney Spears, Pamela Anderson, Mischa Barton, Hillary Swank, Teri Hatcher,... I když je pravda, že ženy jsou více náchylné k celulitidě než muži, neznamená to, že muži celulitidou netrpí. Muži s deficitem androgenů jsou více náchylní k celulitidě a dokonce i Tom Cruise má celulitidu. Takže ani ti nejhezčí a nejkrásnější nejsou ušetřeni :O).

Celulitida je známkou toho, že je něco v nepořádku s vaším tělem. Masírování suché kůže jemným kartáčkem je technika, která má vysokou míru úspěšnosti. Je důležité si také uvědomit, že být hubená není řešením ke snížení nebo dokonce zabránění hromadění celulitidy v těle.

Cvičení, dodržování zásad zdravé výživy a úprava životního stylu jsou nejefektivnější na snížení celulitidy.