Novinky / Bojíte se cukru a přesto máte rádi sladké? zpět
31. 08. 2010

Bojíte se cukru a přesto máte rádi sladké?

Nahradte ho rostlinkou STEVIÍ. Stevie je nenápadná, bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlinka Stevia rebaudiana, též Eupatorium rebaudianumrostlina obsahující látku steviosid. Ten má podobné účinky jako náhradní sladidla: nemá kalorickou hodnotu, subjektivní sladivost je 200–300× vyšší než u běžného cukru, tj. sacharózy.

– je 200 až 300-krát sladší než cukr a nízkokalorická, čili blahodárná pro hypoglykemiky.

– pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech, podporuje pankreas a léčí diabetes 2…

– je vynikající na zranění – urychluje hojení a nezůstává jizva.

– reguluje baktérie v ústní dutině; likviduje karies…

– podporuje dobré trávení, odtučňuje a pomáhá udržovat váhu.

– je účinně aplikovatelná na akné, dermatitis, ekzém, atd.

– napomáhá buněčnému metabolizmu, zhutňuje svalstvo, zvyšuje energetické hladiny a mentální aktivitu.

– snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích.

Keřík dospívá po 14 – 17 týdnech, přičemž z jediné dospělé rostliny lze získat až půl kila sušiny ročně, což je ekvivalent asi 100 až 150 kg cukru! Roste i u nás, ale musí být předpěstována a pak vysazena na slunném, teplém a bezvětrném místě. Lze ji však pěstovat i ve skleníku a jako hrnkovou rostlinu v bytě. S poklesem teploty nať uvadá, oddenky a kořeny přezimují při 5-10°C při velmi omezené zálivce.
Sušené nebo i čerstvé listí, stejně jako čisté extrakty lze používat v jídlech, chemicky je steviosid stabilní i při vysokých teplotách. Kromě toho má stévie i řadu dalších zdravotně prospěšných funkcí. V případě, že se pracuje s rostlinou či jeho extraktem, a nikoli čistým steviosidem, je však třeba počítat s chuťovým ovlivněním výsledného produktu.
Na trhu je Stevie dostupná jako extrakt, v tabletkách a sušená. Nejraději mám tu sušenou. Přidávám si ji do palačinek, vloček nebo když vařím sladkou rýži. Etraktem je vhodné sladit kávu nebo čaj.

Autor článku: Petra Urbánková