Novinky / Antibiotika mají dlouhodobý vliv na střevní mikroflóru zpět
03. 09. 2011

Antibiotika mají dlouhodobý vliv na střevní mikroflóru

ScienceDaily (1 listopad 2010) - Krátkodobé užívání antibiotik může způsobit, že normální střevní bakterie přechová geny s antibiotickou rezistencí až po dobu dvou let po léčbě.

Vědci se domnívají, že dlouhodobé účinky antibiotické terapie jsou významnější, než se dříve myslelo.

Antibiotika, která jsou předepsána k léčbě patogenní bakterie, mají také dopad na běžné mikrobiální flóry v lidském střevě, mohou změnit složení mikrobiální populace (což může vést k jiné nemoci) a umožňují mikroorganismům, které jsou přirozeně odolné vůči antibiotikům, vzkvétat.

Vliv antibiotik na normální střevní mikroflóru byl předem považován za krátkodobý a jeho poruchy za obnovitelné během několik týdnů po ukončení léčby. Nicméně nový výzkum dlouhodobých dopadů antibiotické léčby ukazuje, že tomu vždy tak není. Studie prokázaly, že vysoká úroveň genů rezistence zjištěná ve střevní mikroflóře už po 7 dnech léčby antibiotiky tam může zůstat až dva roky, i když jednotlivec nepřijal žádná další antibiotika.

Dr Cecilia Jernberg ze švédského Institutu pro kontrolu infekčních nemocí dále vysvětluje: "Dlouhodobá přítomnost genů odolnosti v lidských střevních bakteriích dramaticky zvyšuje pravděpodobnost přenosu a využití škodlivými bakteriemi, které procházejí střevem. To může snížit úspěch budoucí léčby antibiotiky a potenciálně vést k novým kmenům bakterií rezistentních vůči antibiotikům. "

Průzkum zdůrazňuje nutnost používání antibiotik obezřetně. "Rezistence vůči antibiotikům není nový problém a je nutné stále více bojovat s multirezistentními kmeny patogenních bakterií. Vývoj nových antibiotik je pomalý, a tak musíme používat účinné léky opatrně," řekla Dr. Jernberg.