Novinky / 4 překvapivé důvody, proč některé ženy nemohou zhubnout zpět
29. 04. 2012

4 překvapivé důvody, proč některé ženy nemohou zhubnout

Health.com Většina z nás ví, že jíst méně a více se pohybovat jsou klíčem ke ztrátě kil. Ale pokud již toto vše děláte, a přesto nehubnete nebo dokonce přibíráte, může vaše úsilí sabotovat váš zdravotní stav. Příznaky mohou být tak jemné, že i lékař je může přehlédnout.

Snížená aktivita štítné žlázy

Vaše štítná žláza produkuje hormony, které regulují, jak tělo spotřebovává energii. Snížená činnost štítné žlázy (hypotyreóza) naruší metabolismus, stejně jako mnoho dalších aspektů vašeho zdraví. Někteří odhadují, že až 10% dospělých má hypotyreózu, která je častější u žen a je nejčastěji diagnostikována ve 40.-50. letech.

Můžete to být vy? Kromě neschopnosti zhubnout a únavy si můžete všimnout vypadávání vlasů, suché kůže, bolesti kloubů a svalové slabost, těžké menstruace, zvýšené citlivosti na chlad a dokonce i deprese.

Rozhozené hormony

1 z 10 žen v produktivním věku má syndrom polycystických vaječníků (PCOS), což je stav, kdy vaječníky produkují nadbytek mužských hormonů. Kromě způsobování problémů s ovulací a neplodností, může PCOS jít ruku v ruce s inzulínovou rezistencí, tj. vadou ve způsobu, jakým vaše tělo zpracovává krevní cukr, který je často spojován s nadměrným ukládáním tuků, zejména kolem pasu, a může vést k inzulínové rezistenci diabetu 2.

Můžete to být vy? Můžete mít nepravidelnou menstruaci, nadbytečné ochlupení obličeje a těla, akné, vypadáváni vlasů, a potíže s otěhotněním, spolu s vyšší tělesnou hmotnosti (i když ne všichni s PCOS mají problémy s hmotností).

Potravinové alergie a intolerance

Většina lidí ví, zda jsou alergičtí na některé potraviny, jako jsou ořechy nebo korýši, ale mnozí si nejsou vědomi potravinových intolerancí. U potravinové alergie imunitní systém nesprávně identifikuje některé potraviny jako zdraví škodlivé, což vyvolá okamžitou reakci. Potravinové intolerance mají různé příčiny, včetně nedostatku určitého trávicího enzymu (jako s intolerancí laktózy) nebo citlivostí na přidané potravinářské látky, a mají tendenci projevovat se až po nějakém čase. Konzumace takových rizkových potravin - nejčastěji mléčných výrobků, lepku, vejec, sóji, kukuřice a ořechů - může vést mimo jiných příznaků také k nadýmání a přibývání na váze způsobeném zadržováním vody v těle. Odborníci odhadují, že potravinovou intolerancí trpí 1 z 10 lidí.

Můžete to být vy? Ano, pokud pravidelně trpíte nadýmáním, průjmem, zácpou a zdánlivě nesouvisejícími příznaky jako je únava, mírné astma, ekzémy, bolesti hlavy, bolesti svalů a kloubů.

Některé léky vedou ke zvýšené tělesné hmotnosti

Přibývání na váze může být způsobeno nežádoucími vedlejšími účinky některých léků včetně antidepresiv, steroidů a - méně často - antikoncepčních pilulek (kvůli dočasně zvýšenému zadržování vody).

Můžete to být vy? Ano, pokud si všimnete přibývání na váze během několika týdnů po nasazení nového léku, i když to může trvat i několik měsíců, než tyto účinky zpozorujete.