Novinky / 4 PRAVIDLA, KTERÁ MŮŽETE PŘI DIETĚ PORUŠIT zpět
07. 05. 2012

4 PRAVIDLA, KTERÁ MŮŽETE PŘI DIETĚ PORUŠIT

Studie zveřejněná v časopise International Journal of obezity zjistila, že lidé s flexibilním přístupem ke stravování, který umožňuje občas jíst sladkosti a jiné dobroty, které vnímáme jako porušení diety, měli lepší výsledky při zachování hmotnosti než diety se strategií "všechno nebo nic".

Pravidlo č. 1: Jezte pět malých jídel denně

Často slyšíme: "Moje práce mi nedává čas na přípravu zdravých snacku, natož je i jíst, tak se snažím získat, co potřebuji ve třech jídlech denně." Filozofie jedení více jídel denně je založena na předpokladu, že časté malé porce udržují stabilní hladinu krevního cukru a rozjetý metabolismus a drží chuť k jídlu na uzdě. Ale některé studie poukazují na souvislost mezi obezitou a jedením více než 3x denně. Zajímavé je, že je tomu tak převážně u žen. Častější jedení znamená více příležitostí se přejídat a navíc neustálé přemýšlení o tom, co budete jíst, může být stresující zejména pro "emocionální" jedlíky.

Jak na to: Jezte potraviny bohaté na vlákniny v každém jídle, budete se cítit plnější a budete potřebovat delší dobu na trávení. Konzumujte 21- 25 g vlákniny denně. K obědu a večeři si naložte polovinu talíře zeleninou, 1/4 sacharidy a 1/4 čtvrtinu bílkovinami.

Pravidlo č. 2: Vyhněte se bílému chlébu, rýži a těstovinám

Výsledky výzkumu publikované v časopise Journal of Americká dietetická asociace zjistily, že lidé na dietě s vyššími sacharidy byli štíhlejší než lidé, kteří se zásadně vyhýbají těstovinám, i když jedli "špatné" sacharidy, jako je bílý chléb.

Jak na to: Snažte se o příjem 170g sacharidů každý den, a to tak, aby nejméně polovina pocházela z celozrných výrobků. Pak odměřte porci rafinovaných sacharidů, jako je šálek vařených bílých těstovin, a můžete si dát tyto těstoviny bez pocitu viny.

Pravidlo č. 3: nejíst pozdě v noci

Kalorie konzumované v 9 hodin večer nezpracovává tělo jinak než kalorie spotřebované v 9 hodin dopoledne. Není to o tom, kdy jíte, ale o tom, kolik toho sníte. Studie zveřejněná v časopise European Journal of Clinical Nutrition zjistila, že obézní ženy jedly pozdě v noci častěji než štíhlé ženy, ale také častěji snědly větší množství. A studie USDA ukázala, že váš metabolismus pracuje stejnou rychlostí bez ohledu na to, jak si jídlo načasujeme. A pozdější večeře má jednu nespornou výhodu - pomáhá eliminovat noční pojídání snacků.

Jak na to: Jedním z důvodů, že se nacpete pozdě v noci, je to, že hladovíte již od oběda. Zdravá svačina v pozdních odpoledních hodinách (asi 16 hod, pokud plánujete jíst ve 21 hod) vám může pomoci vyhnout se těmto nástrahám. Studie prokázaly, že množství tuku v různých druzích ořechů je velmi uspokojující, takže si můžete třeba dát hrstku mandlí, když jste na cestách. Při večeři seďte u stolu a nenechte se ničím rozptylovat. Hltání jídla v autě nebo u televize znamená, že obvykle nevěnujeme pozornost tomu, co nebo jak moc sníme.

Pravidlo č. 4: Přeskočit desert

Všechni objevíme ještě trochu prostoru v žaludku, když přinesou dezertové menu. Studie ukazují, že když dostaneme nabídnuté různé potraviny, nikdy nedosáhneme chuťové sytosti, apetit je stimulován znovu každým novým aroma.

Jak na to: Jediný způsob, jak přelstít své chuťové buňky, je plánovat dopředu. Podívejte se na nabídku dezertů spolu s hlavním menu, a pokud se rozhodne ukončit jídlo např. čokoládovým dortem, zvolte si jako přílohu salát s malým množstvím dresinku z olivového oleje a octa.