News / Konzistence a trpělivost back
17. 02. 2020

Konzistence a trpělivost

Ne nadarmo se říká, že „Trpělivost je klíč k úspěchu“ „Trpělivost růže přináší“ apod.… Je únor - doba, kdy nemálo lidí, ať už začátečníků či pokročilejších cvičenců začíná s letní formou. V tuto chvíli přichází čím dál tím častěji případy, kdy lidem či klientům vysvětlujeme, že pokud vyzkouší 1.001 diet za 2 týdny, nepovedou tyto pokusy k ničemu dobrému, ale naopak možná i spíš k negativním následkům.
Jen malá většina z nás, je tak dostatečně houževnatá a nevzdá se při prvním nebo druhým marným pokusu. V neštěstí, naštěstí to tak máme skoro všichni, včetně mě. Sport či zdravý životní styl nás učí především konzistence, trpělivosti, pevné vůle a cílevědomosti. Stejně tak, jako se z nikoho nestane profi sportovec za 1-2 týdny, stejně tak nezhubnete, pokud budete 5dní držet jeden typ diety a následně další. (A samozřejmě pokud většinu Vašeho života tvoří opak – nezdravé jídlo, žádný pohyb,atp...) . Dobrým příkladem, který vidíme častěji než je zdrávo je – 5-ti denní Low-Fat dieta s následujícími 5-ti dny (protože to nezabralo, že jo :D) keto dietou, popřípadě potom třeba sacharidovými vlnami. A tak když už jsme v tom, tak zkusíme i Intermitting Fasting (přerušované hladovění). Jen tak – ať už to máme všechno a můžeme tvrdit, že jsme zkusili vše, ale nic nezabralo (Ale je potřeba vyzkoušet všechny typy diet cca do jednoho měsíce, že? :D).
Noo, bohužel musíme dát na vědomí, že jakákoliv dieta přináší ovoce pouze tehdy, pokud využíváme principu KALORICKÉHO DEFICITU! To znamená, že pokud jste si zrovna nastavili KETO DIETU (stravu založenou převážně na tucích a bílkovinách bez sacharidů nebo s minimálním množstvím) i tento typ diety pracuje tak, že příjem z těchto surovin musí být nižší než Váš výdej. Nefunguje to tak, že 5dní 5x denně si sednete ke slanině a i když si k tomu nedáte chleba, tak zhubnete.
V každém případě, u veškerých diet, vždy bude potřeba zajistit kalorický deficit, abychom hubli, anebo kalorický nadbytek, abych nabraly (kvalitní jídlo pro nabraní kvalitní hmoty a nebo si dejte klidně zmrzku s tabulkou čokolády a naberete taky, ale kus špeku, bohužel. Protože i nabírání není jenom o sladkostech kusu bůčku – pro zajímavost).
A to je důvod, proč je u našeho cíle důležitá trpělivost a konzistence. Vydržte! Vydržte o trochu déle než je týden, 14dní nebo 3 týdny u jedné věci. To je klíč k úspěchu.
(- Teda pokud umíte pracovat s kalorickým deficitem – pokud neumíte, můžete se obrátit na naše stránky www.osobnitrenerbrno.eu nebo na můj email: DanielovaNatalie@seznam.cz )
Mimochodem v Gold´s Gymu teď probíhá soutěž „Do formy na léto s Gold´s Gymem“ tak pokud chceš vyzkoušet tvoji cílevědomost a především chceš posílit svoji vůli, můžeš se přidat do soutěže a jako bonus, můžeš vyhrát roční permanentku a nějakou tu kačku navíc. ;)
Tak hodně štěstí a především trpělivosti a pevné vůle ☺