News / Syndrom karpálního tunelu
back
29. 07. 2019

Syndrom karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu je způsoben útlakem středního nervu v zápěstí ruky, ke kterému dochází nadužíváním šlach v zápěstí. Jedná se o nejčastější onemocnění ruky. K syndromu také dochází častěji při hormonálních změnách v těle, proto jím ženy trpí až 4x více než muži. Projevuje se sníženou citlivostí ruky a brněním prstů. Léčba probíhá fixací zápěstí, masážemi a v pokročilých případech i operací.

Karpální tunel
Karpální tunel se nachází nad zápěstím a je přirozenou součástí rukou. Jedná se totiž o oblast, která propojuje předloktí a zápěstí. Prochází jí nervy, cévy a šlachy, které zápěstím ohýbají.
Když lidé mluví o tom, že mají karpální tunel, tedy poškození v dané oblasti, mají ve skutečnosti na mysli Syndrom karpálního tunelu.

Syndrom karpálního tunelu
Vzniká, když dochází k přetěžování zápěstí a šlach v karpálním tunelu, po úrazu zápěstí nebo při hormonálních změnách může dojít k postižení či poškození středního nervu v karpálním tunelu.
Syndromem čatěji trpí ženy než muži, dokonce jím trpí až 4x více, rizikové je například období těhotenství či menopauzy. Rozšířený je také například mezi klavíristy a lidmi, kteří tráví velké množství času u počítače, u kterého intenzivně klikají myší. Vyskytuje se i u lidí, kteří hodně pracují s razítky či se sbíječkou, proto je syndrom považován za nemoc z povolání.

Příznaky syndromu karpálního tunelu
Mezi první příznaky syndromu patří lehké brnění a mravenčení v ruce, projevy se ale objevují pozvolna, stejně tak se pozvolna zhoršují. Často dochází ke snížené citlivosti ruky a pálení na dlani okolo
palce a na palci, na ukazováčku a prostředníčku.
Nejsilněji se příznaky projevují v noci, mnohdy tak silně, že nemocného probouzejí. Ti intuitivně nepříjemnosti řeší vytřepáváním rukou, jejím namáčení do studené vody či spaním s ohnutým zápěstím.
motoriky postižené ruky. Jedinec není plně schopný uchopit malé předměty (třeba jehlu), v horších případech je nároční vzít hrnek za ucho. Příznaky mají zhoršující se tendenci a pokud nemocný problém neřeší, může dojít k zásadnímu poškození ruky či rukou.
Silná bolest může vystřelovat i opačným směrem od ruky, tedy do ramene či do hlavy. Jakmile jedince přestane ruka brnět, mělo by to být pro něj dostatečně alarmující, aby navštívil lékaře, značí totiž zhoršení stavu.
Léčba syndromu karpálního tunelu
U lékaře proběhne EMG vyšetření, které měří rychlost vedení vzruchu nervem i kudy vede. Díky tomu lze určit závažnost a místo poškození, podobné příznaky totiž mohou mít i problémy s krční páteří.
Jakmile dojde k diagnostice Syndromu karpálního tunelu je především nutné zklidnit postiženou oblast. Lékař nabídne různé možnosti fixace zápěstí, volba lepšího ergonomického vybavení pro práci v kanceláři a alespoň dočasný zákaz hraní na hudební nástroj u muzikantů.
Lékař dle závažnosti příznaků předepíše analgetika, které mají protizánětlivý účinek, léky na uvolnění svalů, nápomocné jsou i antirevmatika a kortikoidy.
U vážných případů je třeba podstoupit operaci zápěstí, při které operativně dojde k uvolnění struktur. Operace nepředchází recidivě potíží a jakmile již došlo k vážnému poškození nervu, není ani jisté, že se po operaci výrazně zlepší stav.
Jak si od syndromu pomoci sám aneb babské rady
Zápěstí lze masírovat různými mastmi. Vhodná je třeba měsíčková mast, tou masírujte zápěstí směrem k srdci.
Na zápěstí se doporučují dávat studené obklady, popřípadě i přikládat led. Nápomocné může být zvýšení příjmu protizánětlivého bromelinu a vitamínu B6, který pomáhá regenerovat tkáň. Žádná z těchto metod ale nebude účinná, pokud nedojde ke zmírnění přetěžování zápěstí.
Prevence
Nejlepší možností je samozřejmě prevence, tu je třeba dodržovat především, pokud má člověk rizikové zaměstnání (kterým je i práce za počítačem). Na míru vlastního povolání je třeba udělat ergonomická opatření, velmi nápomocné je taky pravidelné protahování šlach v zápěstí.
zdroj zdravi.euro.cz