Strava / Vánoce jsou o spoustě jídla zpět
17. 12. 2015

Vánoce jsou o spoustě jídla

Co si budeme povídat, Vánoce jsou kromě jiného o spoustě jídla. A tak se většina z nás oprávněně bojí, aby se po svátcích vůbec vešla do oblíbených kalhot. Máme tu pro vás proto několik tipů, jak si užít pořádné hody a přitom moc nepřibrat.

A nejsou určené jen pro ty z vás, kteří se bojí o svoji figuru. Dost možná máte vy nebo někdo z rodiny zvýšený cholesterol (tím trpí až 70 % populace) a víc než polovina Čechů má váhu vyšší, než je zdrávo.



Štědrovečerní polévka

Chcete-li odlehčit štědrovečerní polévku, ať už je rybí, hrachová či jiná, nezahušťujte ji moukou či jíškou, ale použijte lisovanou zeleninu (hodí se i brambory). Rybí polévku nemusíte zahušťovat vůbec. A na závěr, pro vylepšení chuti, můžete přidat do hotové polévky lžíci margarínu. Takto připravenou polévkou snížíte množství energie o téměř 300 kJ a tuků o 4 g.



Dietní rybí polévka

Na jednu porci potřebujete: 50 g kapra, 5 g margarínu, 10 g cibule, 15 g mrkve, 15 g celeru, 15 g petržele, sůl, pepř, půl krajíce celozrnného chleba

Postup: Nakrájenou zeleninu krátce osmahněte na margarínu a zalijte vodou. Přidejte kapra, osolte, opepřete a uvařte doměkka. Část zeleniny vyndejte, rozmixujte a vraťte zpět do polévky. Na talíři polévku posypte krutony – celozrnný chléb nakrájejte na kostičky a krátce nasucho osmahněte na teflonové pánvi.

Energetická hodnota: 1741,3 kJ (bílkoviny 0,7 g, sacharidy 18,9 g, tuky 7,9 g, cholesterol 35 mg). Oproti variantě s jíškou a krutony z bílého pečiva usmaženými na másle ušetříte 303,7 kJ (1,1 g bílkovin, 5,4 g sacharidů, 4,1 g tuků, 28 mg cholesterolu).



Bramborový salát

Jak udělat z tradičního salátu lehký salát? Majonézu nahraďte light variantou, případně jej spojte jen směsí citronové šťávy, hořčice a panenského olivového oleje. Redukční a nízkocholesterolové varianty salátu docílíte také vynecháním uzeniny a vařených vajec. Budete-li se držet všech výše uvedených úprav, můžete připravit stejně chutný salát, jehož hodnoty jsou o poznání výhodnější.



Dietní bramborový salát

Na jednu porci potřebujete: 150 g brambor, 40 g hrášku, 40 g mrkve, 20 g majonézy light, 20 g kyselé okurky, 10 g cibule, 5 g hořčice, sůl, pepř, ocet

Postup: Brambory uvařte ve slupce doměkka a nakrájejte na kostičky. Mrkev krátce povařte a spolu s cibulí a okurkou nakrájejte také na kostičky. Vše osolte, opepřete, přimíchejte hořčici. Na závěr salát spojte light majonézou a dle potřeby dochuťte solí, pepřem a octem.

Energetická hodnota: 1009 kJ (bílkoviny 4,72 g, sacharidy 34,19 g, tuky 9,87 g, cholesterol 6 mg). Varianta s normální majonézou, vajíčkem a salámem má víc o 1603 kJ (6,19 g bílkovin, 3,97 g sacharidů, 38,52 g tuků, 139 mg cholesterolu).



Kapr

Kapra, ale i kteroukoli jinou rybu, můžete upravit tak, že z ní uděláte svěží lehké jídlo. Ryba výborně chutná například lehce podušená na menším množství oleje nebo margarínu, doplněná oblíbeným kořením či pečená v alobalu s bylinkami. Pokud neodoláte smažení, mějte na paměti tyto zásady: na smažení vždy použijte čerstvý 100% tuk nebo olej vhodný na smažení. Dbejte na to, aby byl tuk dostatečně rozehřátý a nepřepaloval se. Po usmažení odstraňte přebytečný tuk buď vysušením ubrouskem, nebo ponořením usmažené potraviny na několik sekund do vroucí vody. Při přípravě ryby v alobalu se může množství energie a tuku snížit o polovinu!



Pečený kapr

Na jednu porci potřebujete: 200 g kapra, sůl, pepř, 5 g hladké mouky, směs bylinek, 10 g olivového oleje, 1/4 citronu

Postup: Kapra omyjte, očistěte, nakrájejte na filety, osolte a potřete sekanými (sušenými) bylinkami. Jednotlivé porce obalte v mouce a vložte do pekáčku do rozpáleného oleje. Pečte v troubě dozlatova (můžete i grilovat na alobalu). Podávejte s citronem.

Energetická hodnota: 1493,3 kJ (bílkoviny 32,8 g, sacharidy 6,1 g, tuky 22,4 g, cholesterol 140 mg). Oproti kaprovi obalenému v trojobalu a smaženému na oleji ušetříte 1214,7 kJ (4,55 g bílkovin, 19,39 g sacharidů, 21,91 g tuku, 72 mg cholesterolu).



Abyste si ulevila od černého svědomí i mimo štědrovečerní večeři, dodržujte tyto obecné zásady:

- I o Vánocích se snažte jíst pravidelně a jídlo si rozdělte do cca 4–5 denních dávek, nezapomeňte do jídla započítávat i snězené vánoční cukroví!
- Dodržujte pitný režim, vypijte 2,5–3 litry tekutin nejlépe v neslazené podobě.
- Dbejte na to, aby strava byla co nejpestřejší.
- Vybírejte si potraviny a pokrmy se sníženým množstvím tuků (nízkotučné mléčné výrobky – sýry do 30 % t. v s., jogurty do 2 % t. v s., kvalitní margaríny se sníženým množstvím tuku).
- Nahraďte živočišné tuky rostlinnými. Živočišné tuky obsahují cholesterol a složení jejich mastných kyselin podporuje zvyšování cholesterolu v krvi. Naopak rostlinné oleje a výrobky z nich vyrobené, např. margaríny, obsahují více prospěšných nenasycených mastných kyselin, z nichž některé jsou navíc esenciální, organismus si je neumí vyrobit sám a musíme je tak přijímat stravou. Vhodné složení tuku mají také ryby.
- I když je stůl plný cukroví, snažte se preferovat potraviny, které jsou bohaté na vlákninu (luštěniny, zelenina, ovoce, celozrnné pečivo apod.).
- Nebojte se ozdravit a odlehčit i typická česká vánoční jídla.
- Vychutnejte si vánoční pohodu bez stresu, ale nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu, vždyť takto si budete moci dopřát vánoční cukroví bez výčitek svědomí; stačí si zajít na svižnou procházku, na běžky, nebo si místo sledování televize jít postavit sněhuláka.



Krásné Vánoce vám přeje Golds Gym,těšíme se na vás i na Štědrý den