Strava / 10 nejnávykovějších jídel zpět
24. 01. 2016

10 nejnávykovějších jídel

Drogy, alkohol?

Nejběžnější závislostí / problémem = jídlo - cukr !


Cukr a další látky způsobují stejnou závislost na jídle jako drogy nebo alkohol.
Tyto oblíbená jídla jsou nejvíce návyková ze všech.
Máte pocit, že některá jídla prostě musíte jíst pořád? Závislost na jídle je reálná věc, stejně jako závislost na alkoholu a drogách. Tato závislost je způsobena látkami, které ovlivňují činnost a funkci mozku. Tyto látky se přirozeně ve většině potravin nenacházejí. Až jejich umělé přidání do potravin během zpracování potravinářskými společnostmi z těchto potravin vytváří návyková jídla.

Proč tyto látky způsobují závislost:

1. jsou přidávány v nepřirozené formě (např. hrozny jsou zprocesovány na víno, mák na opium - podobné je to s jídlem)
2. jsou přidávány v nepřirozené kombinaci (např. cukr a tuk se pohromadě v přirozené formě vyskytuje zřídka)
3. zvyšují přísun návykových látek do krevního oběhu (např. žvýkání listů koky má nízký návykový efekt, koncentrovaný výtažek z koky se rychle absorbuje do krve a má velmi vysoký návykový účinek)

Co se děje v mozku:

Konzumace návykových jídel vede ke zvýšení hladiny krevního cukru a vyvolání pocitu "štěstí". Tím ale efekt návykových látek nekončí. Dopaminové a opioidní receptory v mozku jsou aktivovány stejným způsobem, jaký na ně působí drogy a alkohol. Přejídání cukrem způsobuje pokles dopaminu. Tyto výkyvy jsou charakteristickým znakem návykových látek. Proto se vědci domnívají, že potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru pohromadě způsobují závislost.


10 nejnávykovějších látek - hlavním určovadlem byl vysoký glykemický index jídel, který způsobuje zvýšení krevního cukru a způsobuje v mozku aktivitu vedoucí k přejídání, vysoký obsah tuku.

1. Pizza

Těžko byste hledali někoho, kdo nemiluje pizzu. Kombinace těsta, oleje, rajčatové omáčky a sýru je prostě neodolatelná. Nicméně 300 kalorií, 10 g nekvalitních tuků (sýr, který se používá na pizzu je vysoce zpracovaný), téměř žádná vláknina a bílkoviny dělá z pizzy jídlo, kterému byste se měli vyhnout. Rychle se tráví a navozuje jen minimální pocit sytosti.
Alternativa: Omeleta - vejce - kvalitní zdroj bílkovin , způsobí - sytost , sníži chuť k jídlu

2. Čokoláda

Čokoláda je velmi prospěšná a obsahuje antioxidanty. Problém je, že většina lidí kupuje čokoládu, která obsahuje sotva 30 % kakaa. Zbytek je vražedná kombinace návykových látek cukru, vysoce zpracovaných tuků, emulgátorů a umělých sladidel.Pokud se rozhodnete pro čokoládu, volte jen tu s obsahem kakaa přes 85 %.
Alternativa: Borůvky - plné antioxidantů

3. Chipsy

Chipsy jsou jedním z nejhorších jídel, pokud se vůbec dají nazývat jídlem. Zvedají krevní cukr, díky smažení na oleji obsahují obrovské množství nezdravých vysoce zpracovaných tuků a mají téměř nulový sytící efekt. Mnoho studií již potvrdilo, že konzumace chipsů vede k vyšší konzumaci všech dalších jídel.
Alternativa: Mandle - vláknina , žádné sacharidy

4. Sušenky

V roce 2013 byla provedena studie na krysách, kterým byl podáván kokain, morfium a Oreo sušenky. Nejvyšší mozková odezva byla zjištěna u skupiny, která dostávala Oreo sušenky. Cukr, který způsobuje stejnou (ne-li vyšší závislost) jako těžké drogy je v kombinaci s tukem ještě návykovější.
Alternativa: Proteinové tyčinky ( pozor - sledovat nutriční hodnoty na obale )

5. Zmrzlina

Smetana, cukr, čokoláda, navíc v kombinaci se studenou osvěžující chutí je prostě skvělá. Tak skvělá, že ji dáváme i dětem. Horší zpráva je, že půl kopečku oblíbené Ben and Jerry's zmrzliny obsahuje 230 kalorií a 14 gramů tuku.
Alternativa: Řecký jogurt - bez přidaného curku , obsah bílkovin , sytící efekt

6. Hranolky

Brambory (nejlépe batáty) jsou jednou z nejlépe sytících potravin na světě. Dokud je ovšem neponoříte do oleje, nezasypete solí a nenamočíte je do kečupu, plného cukru. Velká porce hranolek tak obsahuje 510 kalorií, 24 těch nejhorších tuků, což je zhruba 1/4 celkového denního příjmu.
Alternativa: Pečené brambory - nízkosacharidová strava

7. Cheeseburger

Zprocesované sacharidy, nasycené tuky a sodík dělají z cheeseburgeru velmi chutné jídlo, ideální, když chcete nabrat hmotu, hlavně tuk. Naopak hovězí maso zvyšuje skóre tohoto oblíbeného jídla.
Alternativa: maso ( libové ) krůtí prsa, kuřecí prsa, hovězí zadní, falešná či pravá svíčková, vepřová panenka ( ryby - mořské ) - zdrojem bílkovin s nízkým obsahem nasycených tuků

8. Soda

I přes veškeré alternativy, slazené stévií a umělými sladidly zůstává fakt, že slazené limonády jsou jed. Způsobují ukládání tuku, cukrovku, srdeční choroby a snižují mozkovou činnost. Navíc mají nulový efekt na zasycení organismu nebo snížení konzumace dalších jídel, který naopak zvyšují.
Alternativa: Voda

9. Dort

Cheesecake, sachr nebo brownie jsou především lákadlem pro ženy a často jsou ultimátní tečkou za zdravou večeří. Koláče a dorty jsou jedním z nejrafinovanějších jídel na tomto seznamu. Vysoce zprocesovaná mouka, chemicky upravené tuky zvednou hladinu krevního cukru a do mozku vyšlou jedinou zprávu: chci víc!
Alternativa: Protein shake - pozor vždy na nutriční hodnoty na obale

10. Sýr

Přestože sýr obsahuje jen málo sacharidů a má dobrý obsah bílkovin, musíte si na jeho konzumaci dávat pozor ze dvou důvodů. Za prvé se sýr jí po malých plátcích a velmi jednoduše zjistíte, že jste za pár minut snědli víc, než jste plánovali, a za druhé se sýr jen málokdy jí samotný. Většinou se podává se zdrojem sacharidů, jako je chléb a různé krekry.
Alternativa: Avokádo - superpotravina plná antioxidantů a jeden z nejlepších zdrojů kvalitních tuků se zásadním efektem nasycení. Ideální pro spalování tuku.


www.supertelo.cz / magazin / 10 - nejnavykovejsich jidel