Strava / Kam se ztrácí tuk při hubnutí? zpět
26. 02. 2015

Kam se ztrácí tuk při hubnutí?

Existuje "překvapující nevědomost a zmatek ohledně metabolického procesu hubnutí."
Výpočty, které ukazují, co se s tuky opravdu děje, když se hubne, byly nedávno publikovány v časopise BMJ a Medical News Today a vysvětlují:


"Přebytek dietního příjmu sacharidů a bílkovin je převeden na typ tuku zvaný triglyceridy. Když se lidé snaží zhubnout, pokoušejí se metabolizovat tyto triglyceridy.

Triglyceridy se skládají ze tří typů atomů: uhlíku, vodíku a kyslíku. Molekuly triglyceridů mohou být rozloženy pouze uvolněním těchto atomů oxidací.

Vědci se rozhodli sledovat cestu těchto atomů při odchodu z těla. Zjistili, že když se oxiduje 10 kg tuku, 8,4 kg je převedeno a vyloučeno ve formě oxidu uhličitého (CO2) plícemi a 1,6 kg se změní ve vodu.

Výzkumníci vypočítali, že k tomu, aby 10 kg lidského tuku bylo z těla vyloučeno oxidací, musí být vdechnuto 29 kg kyslíku. Oxidací pak vznikne celkem 28 kg oxidu uhličitého (CO2) a 11 kg vody. "

Tento proces byl však špatně pochopen. I když tato rovnice zahrnuje uvolňování energie, není tento proces tak přímočarý, jak by se mohlo zdát. Podle zákona o zachování hmoty je celkem těžké přeměnit hmotu na energii.

Jak poznamenal The Atlantic: "Pokud byste byli schopni převést své tukové zásoby [přímo] na energii, explodovali byste ..." Podle vědeckých výpočtů v podstatě vydechneme 84% ztraceného tuku. Zbývajících 16% je metabolizováno ve vodu, která se vylučuje potem a močí.

Autoři odhadují, že nahrazením jedné hodiny lenošení jednou hodinou mírného cvičení, se 7x zvýší dechová frekvence a metabolismus. Nicméně, je lehké zabránit případnému hubnutí příjmem přílišného množství potravy, a to především špatného druhu potravin.