Strava / Gladiátoři byli převážně vegetariáni zpět
25. 01. 2015

Gladiátoři byli převážně vegetariáni


Římští gladiátoři měli převážně vegetariánskou stravu, jak ukázala nedávná analýza kostí ze hřbitova, kde byli gladiátoři pohřbeni.

Studie byla provedena akademiky z Medical University of Vienna v Rakousku a University of Bern ve Švýcarsku.
Analýza kostí byla založena na vykopávkách hrobů 22 válečníků z doby asi před 1800 lety v římském městě Efezu, nyní v Turecku.

Kosti odhalily, že typické jídlo gladiátorů byla pšenice, ječmen a fazole. Nenašly se téměř žádné známky masných či mléčných výrobků ve stravě téměř všech těchto profesionálních bojovníků, kteří bojovali před zraky římského publika. Bylo zjištěno, že gladiátorova strava byla založena hlavně na obilí a neobsahovala maso.

Zkoumání gladiátorských kostí rovněž odhalilo, že pili nápoj vyrobený z rostlinného popela.Tento nápoj byl formou zdraví posilujícího toniku a pomáhal bojovníkům zotavit se po boji a trénovaní.

Vědci říkají, že gladiátoři byli hlavně váleční zajatci, otroci a odsouzení pachatelé. Ale byli tu i lidé, kteří se dobrovolně přihlásili na trénink a účast v soutěžích.

Odhaduje se, že muži, kteří se účastnili gladiátorských soutěží, měli šanci jedna ku devíti, že budou zabiti pokaždé, když bojovali.

Zdroj: Sean Coughlan, BBC News vzdělávací korespondent