Strava / Chcete přiložit do kotle? Hoďte tam L-Carnitin! zpět
08. 10. 2015

Chcete přiložit do kotle? Hoďte tam L-Carnitin!

Možná čekáte, že vám rovnou vysvětlím, jak to s tím přikládáním myslím. Ale víte vy vůbec, proč se karnitinu říká karnitin? Já jsem to třeba nevěděla, a protože jsem občas mírnězvědavá, zapátrala jsem ve slovníku a našla latinské slovo carnis = maso. Jedná se totiž o látku, která původně byla izolována z masa.

Tuky se spalují, my jsme jako frčky!
L-Carnitin je pro nás zajímavý tím, že podporuje a zintenzivňuje přeměnu tuků na energii, k čemuž využívá schopnost vázat na sebe mastné kyseliny obsažené v tucích. V podstatě je to taková lopata s uhlím umožňující nám přiložit palivo a pořádně to rozfofrovat –sofistikovaněji řečeno je nám v podobě L-Carnitinu do rukou vkládán nástroj, s jehož pomocí organismus přeměňuje tukové zásoby, spaluje je v mitochondriální membráně buňky pomocí oxidace, čímž získává energii.

S L-Carnitinem rovněž dochází k rychlejšímu přísunu kyslíku do buněk. Naše svalové buňky jsou tím pádem připraveny k podávání intenzivního výkonu, jaký při sportu potřebujeme. A co je nelepší – je to energie z tukůvznikající. Takže v pohybových aktivitách a cvičení pro lepší kondici a pružnější, štíhlejší tělo nám paradoxně pomáhá i ten tuk, kterého se chceme zbavit. I kdybych tento týden do tělocvičny nestrčila nos, tato informace mě potěšila. A potěšila mě natolik, že do té tělocvičny asi zajdu ještě dnes:-)

A ještě něco, vezmeme-li si L-Carnitin před tréninkem, snižuje se svalové napětí, tedy i riziko úrazu. Navíc působí i jakomozkový stimulátor (anistresor), který při velkém fyzickém nebo psychickém zatížení zpomaluje a oddaluje pocit únavy.

10 zlatých karnitinových medailí:

1. Podporuje odbourávání tuků, přispívá ke snižování nadváhy a vrstev podkožního tuku
2. Nadváhu může mít za následek rovněž snížená činnost štítné žlázy. Proto i při těchto obtížích aktivizuje přeměnu tuků na energii, sníží tak riziko vzestupu tělesné hmotnosti, přičemž se zmírní i subjektivní pocity fyzické a duševní únavy
3. Zvyšuje fyzickou výkonnost, neboť energii získaná spalováním tuků můžeme při sportu i v běžném životě výborně využít
4. Hraje pozitivní roli při metabolismu kyseliny mléčné (laktátu) při fyzické zátěži. To znamená, že pokud jej užijeme po ukončení náročného výkonu, rychleji se odstraní nepříznivě působící laktát, čímž se zkrátí regenerace našich bolavých svalů
5. Je důležitý i v metabolismu cukrů, kdy se jeho působením ve svalech drží energetická zásoba v podobě glykogenu. Tato informace je zajímavá především pro nás sportovce. O něco méně pro nás „sportovce".
6. Snižuje hladinu cholesterolu
7. Chrání a podporuje srdeční činnost
8. Je významný pro aktivitu mozku, ovlivňuje hladinu některých neurotransmiterů (např. GABA a taurinu) a tvorbu enzymů, čímž přispívá k detoxikaci organismu, chrání před nebezpečím mrtvice
9. Podporuje detoxikaci jater
10. U mužů zlepšuje tvorbu spermatu

Přirozené zdroje a využití
Nejbohatším zdrojem karnitinu je červené maso. To, jak dobře se do našeho těla vstřebává, velmi záleží na složení naší stravy, na věku, pohlaví, energetickém příjmu – a to i ve smyslu energetického deficitu či stresu způsobeného úrazem, operací, nemocí apod. Rovněž na činnosti štítné žlázy.

Deficit? Deficit!
Může se stát, že tvorba a přísun nestačí spotřebě? Může. Co se stane? Sníží se hladina karnitinu v organismu. Jak se to může stát? Stát se to může například, když naše stravování neodpovídá normám. Tudížkonzumujeme nedostatečné či nevyhovující zdroje bílkovin (např. hory kukuřice), chybí nám vitamín C, železo a vitamín B6 (pyridoxin). To nás může potkat např. při podávání náhradní výživy sondou, při dialýze, v důsledku šoku nebo těžkého stresu. Ovšem pozor! Na vině mohou být i nepřiměřené, extrémní fyzické výkony, dlouhodobé nevhodné redukční diety či poruchy přijmu potravy (anorexie).

Jaké dávkování karnitinu je to pravé?
Jaké? Především to individuální, neboť záleží na důvodech PROČchceme L-Carnitin užívat, co od něj očekáváme: potřebujeme vylepšit svoje sportovní výkony, rádi bychom zlepšili svůj zdravotní stav nebo chceme odhodit kila (pochopitelně že ta nadbytečná?). Hovoříme o dávkování L-Carnitinu jako potravinového doplňku a rozhodněani v tomto případě neuškodí porada s odborníkem.

- L-Carnitin je optimální užívat nalačno, čímž zabráníme zbytečným ztrátám při jeho vstřebávání
- Minimální účinná denní dávka je 300 mg čistého L-Carnitnu, pro prevenci se jako dostatečné uvádí množství 500 mg/denně
- Je-li naším cílem odbourání přebytečných kilogramů, můžeme dávku L-Carnitinu ztrojnásobit
- Velmi vhodné je podání L-Carnitinu asi 20 až 45 minut před fyzickým výkonem
- Pro sportovní výkon dlouhodobý je optimální využití L-Carnitinu v iontovém nápoji konzumovaném během cvičení, přičemž některé prameny jako adekvátní dávku uvádějí 2 000 až 4 000 mg
- Obvykle se používá 300 až 1 500 mg L-Carnitinu dlouhodobě. V některých případech „rýsovací diety" (pro rychlejší úbytek tukové tkáně) se doporučuje 2 000 mg denně, rozloženo do několika dávek během dne
- Vyzkoušejte před sportovním výkonem užít 1 000 až 2 000 mg L-Carnitinu, abyste při cvičení pociťovali horko spolu s přívalem síly a energie. Pokud cvičíte déle než hodinu, je možné užít dalších 500 až 1 000 mg
- Vyzkoušejte, uvidíte.
- Vyzkoušejte, cvičte a uvidíte.
- Vyzkoušejte, cvičte, zdravě jezte a uvidíte.



Hlavně nic nepřehánějte...



autor: Soňa Forgáčová
S využitím: RNDr. Petr Fořt, CSc., Karnitin