Posilování / Najděte si čas na cvičení i ve vánočním shonu zpět
15. 12. 2015

Najděte si čas na cvičení i ve vánočním shonu

Když se blíží Vánoce, je kvůli povinnostem stále těžší dopřát si svůj pravidelný trénink. Cvičení byste se ale vzdávat neměli, tak jak to udělat?
Málokdo o sobě může říct, že před Vánoci není ve stresu nebo se nepotýká s nedostatkem času. Někteří by potřebovali den dvojnásobně dlouhý, aby vůbec stihli všechny ty povinnosti, které na ně čekají. Vždyť je toho skutečně hodně - vymyslet dárky, nakoupit je a zabalit, upéct cukroví, uklidit celý byt, nakoupit spoustu jídla, připravit štědrovečerní večeři... I když budete úkoly delegovat na další členy rodiny, vždy zůstane dost povinností, které budete muset zvládnout sami. A pak se není co divit, že už nezbývá žádný čas na pravidelnou hodinu jógy nebo na trénink ve fitku.

Jenomže i když jste v časové tísni, svého cvičení byste se vzdávat neměli. A to hned z několika důvodů. Pohyb vás zbaví stresu, který útočí ze všech stran, ale také vám cvičení pomůže, abyste přes svátky nepřibrali. Je možné, že nezvládnete chodit cvičit tak často, jako jste normálně zvyklí, ale lepší něco než nic. A tady máme tři rady, jak to udělat, abyste si na cvičení našli čas.


Cvičte ráno

Jak už jsme psali, před Vánoci máme skutečně mnoho povinností, takže nám na cvičení nezbývá čas. Je to i proto, že všechny úkoly jsou pro nás důležitější než naše pravidelná hodinka tréninku. Změňte to. Sestavte si na každý den plán úkolů, které musíte splnit, a na první příčku seznamu napište cvičení.

A protože je jasné, že během dne se vaše povinnosti spíš rozmnoží, než aby ubývaly, zacvičte si hned ráno. Je totiž možné, že později už prostě nebudete mít čas. Cvičení ráno má několik výhod. Rozproudíte si krev a vyplavíte si do těla endorfiny, takže se budete cítit lépe, ranní cvičení spaluje lépe přebytečné kalorie a navíc budete ze sebe mít dobrý pocit, že jste udělali něco pro sebe.


Necvičte sami

Máte pocit, že před Vánoci tak lítáte, že nemáte ani čas na setkání s přáteli? Využijte k tomu svůj trénink a spojte dvě příjemné věci v jeden čas. Nevadí, že každý z vás má rád jiný sport. Udělejte kompromis a vyzkoušejte něco nového.

Taky se hodí, když máte věci na cvičení pořád u sebe, třeba v kufru auta nebo v šuplíku v kanceláři. Když vám totiž pípne smska, ve které se bude kamarád ptát, zda byste nešli na squash, budete připraveni a nebudete muset ztrácet čas tím, že byste si musela domů pro věci.


Cvičte intenzivně

Možná rádi chodíte na pravidelné dlouhé procházky, ale ruku na srdce - toto cvičení není příliš efektivní, zabere mnoho času a nespálíte příliš kalorií. Nemusíte se svého oblíbeného pohybu vzdávat, ale vraťte se k němu v lednu, až přejde ten prosincový shon.
Teď místo toho zvolte intenzivní trénink, který nezabere tolik času. Máme na mysli například kruhový trénink, kde stačí cvičit zhruba 40 minut, nebo vyloženě různé workouty zaměřené na spalování tuků. Taková cvičení jsou tak intenzivní, že během nich spálíte tolik jako při svém běžném tréninku. Každou minutu, kterou ušetříte, můžete věnovat vánočním přípravám!




Zdroj: http://doma.nova.cz/clanek/stihlaafit/najdete-si-cas-na-cviceni-i-ve-vanocnim-shonu.html