Posilování / Cvičení ovlivňuje geny zpět
14. 04. 2015

Cvičení ovlivňuje geny

Moderní věda učinila řadu zajímavých poznání, která pomáhají vysvětlit, jak cvičení ovlivňuje naše tělo a zlepšuje zdraví.

Cvičení má dokonce schopnost ovlivňovat projev našich genů, některé geny aktivovat a jiné vypnout. Článek v New York Times o nejnovějším výzkumu v této oblasti upozorňuje, že:

"Lidský genom je neuvěřitelně složitý a dynamický a geny se stále zapínají nebo vypínají, v závislosti na tom, jaké biochemické signály dostávají z těla. Pokud jsou geny zapnuty, způsobují fyziologické reakce jinde v těle. "

Genetické "vyjádření" může být změněno vlivy přicházejícími z vnějšku genu. Tento vliv mění funkci genu, ale nemá vliv na samotnou stavbu DNA. Tento proces je znám jako "epigenetika" a dochází k němu především v důsledku methylace.
Vzory methylace mohou být změněny faktory životního stylu, jako jsou dieta a cvičení. Toxiny také ovlivňuji genovou expresi.

Tímto způsobem naše prostředí, strava a obecně životní styl mají významný vliv na náš zdravotní stav a rozvoj onemocnění.

Pokud jde o výkon, předchozí výzkum ukázal, že cvičení může vyvolat okamžité změny ve struktuře methylace genů nalezených ve svalových buňkách. Studie zveřejněná v časopise Cell Metabolism v roce 2012 ukázala, že zatímco základní genetický kód ve svalu zůstává beze změny, intenzivní cvičení, i když krátké, způsobuje strukturální a chemické změny v molekulách DNA uvnitř svalů.

Prostřednictvím vytrvalostního tréninku a změny životního stylu, která je snadno dostupná pro většinu lidí a nestojí moc peněz, můžeme vyvolat změny, které ovlivňují, jak využíváme naše geny, a získat zdravější a funkční svaly, které v konečném důsledku mohou zlepšit kvalitu našeho života.
Intervalový trénink vysoké intenzity (HIIT) je však mnohem účinnější ve srovnání s vytrvalostním tréninkem a kladnými výsledky, které přináší.