Novinky / Zdravé hubnutí zpět
13. 11. 2017

Zdravé hubnutí

V dnešní době si určitě každý návštěvník posilovny někdy položil otázku jak zhubnout. Bohužel nezkušení začátečníci se dnes dočtou na internetu o mnoha různých metodách, typů diet a principů, které bych při nejmenším nazval ne úplně šťastné a rozhodnou se je vyzkoušet.

V první řadě bych zmínil základní věc - krátkodobé diety jsou k ničemu. Určitě se najde mnoho lidí, kteří nesouhlasí, ale já jsem o tom přesvědčen. Myslíte si, že pár dnů až týdnů skoro hladovění, pří kterých určitě shodíte pár kilogramů je pro tělo to pravé? Když nebudete celý život jíst nebo sníte dva kousky ovoce, trochu salátu apod. asi hubnout budete. Taky ovšem budete vypadat ve čtyřiceti na padesát a o nějaké mentální pohodě a vyrovnanosti si můžete nechat zdát.

Hubnout neznamená nejíst - tak to opravdu nefunguje. Vhodně vybraná dieta vám pomůže nastartovat proces hubnutí, ale pak je třeba vhodně navázat úpravou jídelníčku – životního stylu, ve kterém jsou zařazeny všechny makro-živiny – bílkoviny, sacharidy, tuky. Jinak se váha vrátí na start a ještě možná přibyde nějakých pár kilogramů navíc. Je důležité přijímat dostatek živin a antioxidantů – pomůžete organismu při regeneraci a obnově buněk, a tím zlepšíte vitalitu svého těla.

Jak začít? V první řadě zdravé hubnutí začíná zlepšeným pitným režimem, čímž pomůžete tělu zbavit se odpadních látek (zhubnete první kila). Při snaze hubnout je třeba co nejvíce eliminovat a vyřadit alkohol a přidaný cukr ve slazených nápojích, v kávě a nejlépe přejít na čistou vodu, neslazený čaj, kvalitní kávu apod….
V druhé řadě je třeba zařadit do svého denního režimu pohyb – optimálně 3 krát v týdnu po dobu alespoň 45 minut.
Zatřetí junk food– při tvorbě jídelníčků jsem se většinou setkal s lidmi, kteří věděli co jíst a nejíst, co je zdravé a čemu by se měli vyhnout. Ovšem tito lidé nad sebou potřebovali pouze pevnou ruku a řád.
Pod označením junk food se skrývá strava bohatá na přidaný cukr, sůl a tuk. Z evolučního hlediska to jsou složky potravy, po nichž doslova toužíme. Bohužel na tomto typu jídla se dá vypěstovat závislost díky pocitu potěšení vyvolaného dopaminem. Některé studie dokonce uvádějí, že tento typ jídla stimuluje stejné oblasti v mozku jako drogy. Junk food potravu můžeme klasifikovat jako energeticky velice bohatou stravu a chudou na důležité živiny jako je vláknina, vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Pokud se vzdáte těchto potravin, snížíte i svůj energetický příjem a výběrem vhodnějších potravin přijmete i více živin (Volkow, Wang, Fowler, & Telang, 2008).

Závěrečné zhrnutí
• Změna stravovacích návyků
• Vhodně dávkovaný vytrvalostní trénink
• Adekvátně nastavený silový trénink
• Vzdělávejte se v oblasti zdravého životního stylu podloženými informacemi, protože bohužel na internetu můžete najít spoustu nekvalitních informací.
• Sledujte svůj pokrok nejen pomocí váhy, ale i tělesných obvodů jako je nejčastěji používaný obvod pasu, boků a břicha