Novinky / Večerní přejídání zpět
10. 10. 2019

Večerní přejídání

Řekněte STOP večernímu přejídání

Je deset večer, ale vaše chuťové buňky začínají být opět aktivní, i když jste si dopřáli řádnou večeři. Vstanete, uděláte nájezd na ledničku a vymetete vše, co v ní je. Poznáváte se? Udělejte STOP večernímu přejídání jednou provždy. Poradíme vám, jak na to!

PROČ MÁTE VEČER HLAD?

Mezi nejčastější důvody proč máte večer ukrutný hlad, patří nepravidelné stravování a to hlavně vynechání snídaně, která se považuje za základ a start každého dne. Že nemáte ráno na snídani hlad ani chuť? Nedivte se, nacpali jste se večer a je pak logické, že ráno nechcete snídat. Pravidelné stravování vám zajistí dostatek energie, kterou si tělo rozloží postupně a zamezí pocitu hladu. Velmi důležité jsou i malé svačinky mezi hlavními jídly. Další důvod večerního přejídání je stres, tedy to, že jsme v jednom kole a nestíháme se za celý den najíst. Od stresu není daleko k emocím, úzkosti a právě jídlo, zvlášť sladké, nás dokáže velmi rychle uklidnit. Jídlo pak funguje jako droga, která odežene veškeré naše starosti.

NÁSLEDKY VEČERNÍHO PŘEJÍDÁNÍ

Luxování ledničky v pozdních hodinách se rozhodně neobejde bez následků. Jak už jsme se zmínili výše, po večerním přejídání nemáte chuť snídat, což znamená nedostatek energie. Když se před spaním nacpete, může se vám s plným žaludkem špatně usínat a když přeci jen usnete, plné bříško vašemu tělu neprospěje, ale právě naopak. Ve spánku prochází tělo detoxikací, kolísá krevní tlak i teplota těla a energie se sníží na třetinu. Aby žaludek mohl ve spánku strávit potravu, musí využít i velmi malé množství energie, která mu zbyla, místo aby ji využil na činnost žlučníku či jater. Ráno se pak místo vyspáním do krásy, můžete probouzet zlámaní, nevyspalí, jako by jste probděli celou noc. V neposlední řadě se noční přejídání negativně podepisuje i na postavě. Tělo už nemá a také nepotřebuje tolik energie jako během dne, a tak místo aby spalovalo tuky, hezky si je ukládá. Také se v noci zvyšuje produkce hormonů, které tomuto ukládání napomáhají.

ŘEKNĚTE SI DOST

Večerní přejídání není zdravé i když na sobě zatím nemusíte pociťovat žádné následky. Pokud i vás trápí každodenní útoky na ledničku, je načase si říci dost! Ze začátku to jistě nebude lehké, ale právě vaše pevná vůle se vyplatí. Začněte snídaní. Nemusíte si dopřávat anglickou snídani, ale zkuste třeba vločky s mlékem nebo celozrnné pečivo se sýrem. Jestliže máte raději teplé jídlo, klidně si dejte polévku. Pokud jste líní si ráno snídani připravit, udělejte to večer. Rovnou si můžete připravit i dopolední a odpolední svačinku, které se mohou skládat z ovoce, jogurtu nebo obloženého pečiva. Snažte se zajistit tělu co nejvíce vlákniny, která na dlouho zasytí. Najdete ji v ovoci a to jak v čerstvém tak sušeném, luštěninách, semínkách, ořechách a celozrnném pečivu. Večeři si načasujte kolem 6. nebo 7. hodiny večerní a měla by zastupovat převážně bílkoviny, které zastupuje maso, ryby, luštěniny nebo sója. Jestliže jste se poctivě celý den stravovali, ale stejně vás večer přepadne hlad, nevadí. Klidně si dejte druhou večeři, ale upřednostňujte lehčí a stravitelnější alternativy. Zvolit můžete zeleninový salát, bílý jogurt, kousek sýra, omeletu z bílků nebo makrelu či tuňáka v konzervě. Pokud na sebe chcete být přeci jenom tvrdí a nechcete si dát žádné jídlo, ale také nechcete, aby vám kručelo v žaludku, uvařte si bylinkový čaj, třeba mátový, heřmánkový nebo meduňkový.

ZKUSTE OŠÁLIT MOZEK I ŽALUDEK

Existuje několik tipů a triků, jak ošálit mozek i žaludek, aby neměl hlad. Zajisté jste slyšeli, že hlad je převlečená žízeň. Ano. Pijte během dne dostatek tekutin, nejlépe čisté vody, ředěných džusů nebo čajů. Když jíte, každé sousto alespoň minutu žvýkejte. Chvilku totiž trvá než si mozek uvědomí, že jíte. Když hltáte, mozek ani nestihne zareagovat, že už má žaludek dost. Také vás brzy přejde chuť na další sousta, když si s každým budete minutu hrát. Nejlépe, jak se vyhnout večernímu hodování je nemít doma nic. Pokud můžete, nakupujte si pouze potraviny, které tentýž den zpracujete. Když vás bude honit mlsná, nic nenajdete, uvaříte si čaj a půjdete spát. Dopřávejte si pravidelné večerní procházky. Chůze, ale i celkový pohyb odvede mozek jinam, tělo unaví a na večerní hlad už nebude ani pomyšlení. Snažte se zaměstnat ruce a mozek. Třeba luštěte křížovku, dělejte ruční práce nebo si čtete. Při pomyšlení na hlad, vám pomůže i žvýkačka nebo vyčištění zubů.
Jestliže jste byli až doteď otroky nočního přejídání a chcete s tím skončit, nemusí vám to jít ze dne na den. Vše chce svůj čas a trpělivost. Každý den si dejte jeden úkol a ten se snažte splnit, třeba začít se snídaní. Odměnou vám bude vaše zdraví.
ZÁCHVATOVÉ PŘEJÍDÁNÍ
Stejně jako anorexie a bulimie, patří záchvatové přejídání mezi poruchy příjmu potravy. Často je toto přejídání spojeno s psychickými problémy, jako je nespokojenost sám se sebou, strach nebo úzkost. Osoby s tímto problémem neovladatelně jedí, aniž by měly hlad. Často celý den nejí a pak spořádají co můžou, až do úplného přejedení. Na rozdíl od bulimiků, kteří pak zvrací nebo používají projímadla, mají tito nenasytní pouze výčitky svědomí, které kompenzují přísnou dietou nebo úplným hladověním. I tento problém není radno podceňovat a je namístě vyhledat odbornou pomoc.

ZDROJ:
https://www.femina.cz/hubnuti-reknete-stop-vecernimu-prejidani/