Novinky / TYČINKY zpět
17. 06. 2017

TYČINKY

Proteinové tyčinky

Asi nejoblíbenější jsou proteinové tyčinky. Jsou většinou husté konzistence (podobně jako například Deli). Zásadní rozdíl je ale ve složení. Proteinové tyčinky můžou obsahovat až 50% bílkovin! To může být i 30 g bílkovin v jedné 60 gramové tyčinky. Což je poměrně dobrý fakt. Chuťově jsou na tom většinou lépe, než většina lidí čeká. Nejsou moc sladké, zato velice syté. Ceny jsou samozřejmě o něco vyšší než u energetických nebo mysli tyčinek. Ceny 85ti gramových proteinových tyčinek se pohybují mezi 30 – 50 Kč v závislosti na obsahu bílkovin. Mnozí se zde zarazí a řeknou si:“50 Kč za jednu tyčinku??? V životě ne!“ Je ale za potřebí, popřemýšlet k čemu tyto tyčky slouží. Ne vždy můžete mít po ruce rendlík s masem a rýží. Tyčinku lehce strčíte do kapsy a můžete tak mít zdroj energie a bílkovin vždy po ruce. Hodí se zejména na nějaké tůře, delší cestě autem, večerním tahu nebo podobné situaci, kdy nemáte k dispozici klasický zdroj živin. V krajním případě ji můžete využít i jako doplnění energie po tréninku, ale spíše to berte jako nouzovku. Zde má své místo gainer. Proteinové tyčinky rozhodně nejsou určeny ke konzumaci v průběhu sportovního výkonu. K tomu slouží tyčinky energetické. A už vůbec není vhodné je vyměnit za klasickou stravu. Jedna až dvě tyčinky denně jako doplněk stravy rozhodně stačí.

Energetické tyčinky

Jak již bylo řečeno, jsou primárně určeny ke konzumaci během vytrvalostní sportovní aktivity. Mají menší obsah bílkovin než tyčinky proteinové. Hlavní zbraní je vyvážené spektrum sacharidů, vitamínů a minerálů. Některé jsou obohaceny o větší množství BCAA nebo glutaminu. Ty mají lepší antikatabolickou funkci. Některé mají přidané spalovací složky, jako L-karnitin nebo kofein a další. Jejich konzistence velmi připomíná karamelky. Jsou sladké a velmi chutné. Ceny začínají na cca 20 Kč.

Musli tyčinky

Musli tyčinky asi všichni znají. Klasické slisované vločky s různými příměsi rychlých sacharidů a dochucovadel. Na trhu je jich celá řada. Jednu 20 g tyčinku můžete v běžném obchodě sehnat i za 3 Kč. Musíte ale počítat s tím, že tyčinka za 3 koruny nebude žádný zázrak. Okolo vloček sotva projde a je tvořena převážně rychlými cukry. Kvalitní musli tyčinky se pohybují okolo 10 Kč za kus. Nejsou moc sladké a obsahují převážně jen slisované vločky, sušené ovoce nebo ořechy všeho druhu. Energie se z nich uvolňuje postupně. Ideální zdroj energie na cesty.

http://www.velkesvaly.cz/component/content/article/35-pronabranisvalovehmoty/197-proteinove-tycinky-informace-test