Novinky / Tréninková maska zpět
01. 08. 2016

Tréninková maska

Tréninková maska se stává stále známější tréninkovou pomůckou. V poslední době jste se s ní možná ve svém okolí setkali i vy. Tréninková maska však není ničím novým, jde o poměrně starou tréninkovou pomůcku. Dala by se s nadsázkou přirovnat k plynové masce, tréninková maska je ale mnohem dražší a na trénink přizpůsobenou variantou.

Ve vrcholovém sportu se můžete setkat s mnoha způsoby, které zvyšují sportovní výkon. Může jít o legální, ale i nelegální prostředky, které spadají do dopingové kategorie. Dobrou a hlavně legální metodou je dlouhodobý trénink v horách. Ne všichni však mají možnost cvičit v horách, a proto byla vyvinuta tréninková maska. Tato maska díky odporovým filtrům ztěžuje dýchání a tím pádem simuluje vysokohorský trénink.

A jak je to s cenou? Nová tréninková maska vás vyjde zhruba na 2000 korun, záleží však na konkrétním typu. V České republice seženete asi hlavně tréninkovou masku Elevation, která se navíc prodává ve třech různých velikostech. Tato tréninková maska je na trhu nabízena ve velikostech S, M a L. Velikost masky se odvíjí od váhy sportovce – S je určena pro sportovce od 40 do 69 kilogramů, M od 70 do 119 kilogramů a L je určena sportovcům nad 120 kilogramů.

A jak maska funguje? Je to velice jednoduché. Vzduch do plic nasáváte přes filtry, které jsou vyměnitelné a simulují nadmořskou výšku – záleží na tom, jakou masku si vyberete, ale u některých si můžete nastavit nadmořskou výšku zhruba 5500 metrů. Výhodou této masky může být kromě simulace horského prostředí zvýšení podílu červených krvinek v krvi. A jaké jsou další výhody tréninkové masky? Tělo se například naučí využívat i malé množství kyslíku. Další výhodou je zlepšení fyzické výdrže, snížení energetického výdeje při sportu. Dále se naučíte kontrolovat dech při zátěži a podobně.

Stejně tak jako výhody má tréninková maska také svoje nevýhody. Jednou z nevýhod může být například poměrně vysoká cena. Další nevýhodou je to, že ani tato maska samozřejmě nedokáže zcela nahradit vysokohorský trénink. Poslední nevýhodou, o které se zmíním je to, že kvůli masce je množství vykonané práce při tréninku o trochu menší.

A na jaké sporty je tréninková maska vhodná? Pokud děláte jakýkoliv aerobní sport a zároveň si chcete zlepšit kondici a vytrvalost, je vhodná právě pro vás. Samozřejmě ji nemusíte používat přímo při sportu, můžete s ní například jen chodit běhat. Masku můžete používat, ale například i při jízdě na kole. Dávejte si však pozor ať z vás někteří nic netušící lidé nedostanou infarkt, když vás uvidí.

Poměrně zbytečná je tato maska pro rekreační sportovce nebo pro osoby, které s určitým sportem teprve začínají. Doporučuji vám, masku si vyzkoušet – nejlépe si ji od někoho půjčit, než ji zakoupíte. Jde totiž o poměrně velkou investici a vůbec vám tato pomůcka nemusí vyhovovat. V každém případě je tato pomůcka účinná. Opravdu si však promyslete, jestli jde o pro vás nezbytnou věc a jestli není lepší tyto peníze utratit za něco jiného. Pokud jste například student a stěží máte na doplňky stravy, zakoupení masky byste si měli rozmyslet.Rozhodně se nedoporučuje začátečníkům