Novinky / Psychická posilovna aneb Jak se cítit dobře i v době zimních plískanic? zpět
25. 12. 2016

Psychická posilovna aneb Jak se cítit dobře i v době zimních plískanic?

Zimní období je jako stvořené pro nejrůznější chmury a špatné nálady. Jak tento náročný čas v kombinaci s všudypřítomným stresem zvládnout? Zkuste to s těmito tipy na posílení psychické kondice.



Zastavte se a přemýšlejte

Současná doba je plná spěchu a stresu. Lidé se honí za kariérou, domy na hypotéky, luxusními auty a dovolenými v exotických destinacích. Čas pro sebe je pro mnohé z nich velkým luxusem. V pasti zvané „musím vše zvládnout" se zachytíte velmi snadno. Přijde únava a vyčerpanost.

Neumíme si užívat života tady a teď. Zastavte se a prožívejte přítomný okamžik, donutí vás to k uvědomění si své existence a svých emocí a pocitů. Nejednáte pak automaticky, ale vědomě a to změní pohled na vaše vytyčené cíle.



Všichni se mají lépe. Myslíte?

Rozhodně není na škodu nechat se inspirovat úspěchy druhých, ovšem všechno berte s určitým nadhledem. Dnešní doba je plná „dokonalých lidí", přinejmenším se tak všichni prezentují na svých sociálních profilech. Pouštějte to jedním uchem tam, druhým ven. Za dokonalými fotografiemi je realita všedního dne.

Často se hroutíme nad svými chybami. Nedokážeme si odpustit nedokonalost. Děláme si iluze a srovnáváme se s domnělými kvalitami druhých osob. Neschopnost mít se rád takový, jaký jsem, a neustálé sebebičování se za to, jaký jsem, vede jednoznačně k sebedestruktivním stavům, jakými jsou například deprese. Základem dobré psychické kondice je tedy v první řadě dobrý vztah samého se sebou.



Nesoustřeďte se na chyby

Psychiku často podrývá přílišné zaměření na to, co se nedaří, na chyby. Tudíž si pak ani dostatečně neuvědomujete to, co se daří. Že s vámi není něco v pořádku, značí i snížená schopnost projevovat vděk a respekt k takzvaným banalitám, které jsou ve skutečnosti základem radosti ze života.

Je známo, že negativně laděný člověk si zkrátka nevšimne, že kvetou stromy. Není schopný vnímat dary přírody a prožívat je. Když depresivní člověk přijde s ,objevem`, že si všiml rozkvetlé růže, že je z nejhoršího venku.



Propojte tělo a duši

Tělo a duše spolu souvisí, pokud se vám nebude dařit po stránce fyzické, bude to mít dopad na psychiku a naopak. Snažte se zdravě stravovat ,dostatečně pijte. Ideální je k tomu ráno dát si sklenici vody s citronem, která vám nastartuje činnost střev a upraví zažívání. Ve stravě omezte rafinovaný cukr a bílou mouku. Jezte ovoce a zeleninu,kvalitní zdroje bílkovin. Čím barevnější stravu budete jíst, tím více vitaminů do těla dostanete.

A nezapomínejte na pohyb. Delší než 20 minut, ať už to je sport, nebo práce na zahradě, vyplavuje hormony štěstí a dobré nálady, což vám dobije energii.



Jak se nastartovat?

Stejně jako často skladujete v bytě zbytečnosti, může i vaše tělo nasbírat toxiny, a to jak na fyzické, tak i psychické úrovni. Občas je nutné se zbavit nashromážděných jedů, které vám berou energii a přinášejí únavu. „Ve východních kulturách najdete návody, jak spojit očistu těla i duše. Úklid duše, je totiž nezbytnou součástí pro příchod nové energie. Hygiena duše je nejlepším pomocníkem, jak najít novou energii a zbavit se toho, co vám nic nepřináší,"

Snažte se myslet pozitivně, vzpomínejte na krásné zážitky a znovu je prožívejte, přehodnoťte své plány a cíle.



Soustřeďte se na dýchání

Naučte se správně dýchat, a to nejen u pohybových aktivit. Většina lidí dýchá pouze povrchově, což je špatně. Hluboké dýchání stimuluje lymfatický systém a okysličuje krev. Zastavte se během dne a soustřeďte se na své dýchání. Zhluboka se nadechněte až do břicha. „Vědomě vnímejte, jak kyslík naplňuje vaše plíce a všechny orgány a s výdechem si představujte, jak tělo opouští toxické látky,".

V neposlední řadě nezapomínejte na své přátele, vyjděte si do společnosti. Pokud jste třeba na mateřské dovolené, možná si uvědomujete, jak vám setkání s kamarádkami po několika dnech, které jste strávily pouze s dětmi, dokáže zvednout náladu. A toto neplatí jen pro ženy v domácnosti. I stereotyp z práce rozbijete příjemně stráveným odpolednem v kolektivu přátel.



Tak co, jak se cítíte právě teď?