Novinky / PROČ VZNIKÁ CELULITIDA A JAK SE JI ZBAVIT ? zpět
31. 10. 2016

PROČ VZNIKÁ CELULITIDA A JAK SE JI ZBAVIT ?

CO JE CELULITIDA ?

Při celulitidě dochází k zvětšení objemu podkožních tukových buněk, které jsou vytlačovány proti povrchu kůže. Vytváří tak na ní nevzhledné ďolíčky, připomínající strukturu pomerančové kůry. V místě takovéto kumulace tukových buněk je značně omezen průtok krve a lymfy. Většinou tímhle problémem trpí něžné pohlaví, ve vyjímečným případech se může vyskytnout i na mužích.
Co je příčinou vzniku ?

Vlastní příčinou celulitidy může být krom dědičných předpokladů sedavé zaměstnání, málo pohybu, hromadění toxinů v těle. Vliv mají ale hlavně hormonální změny, ať už přirozené nebo například způsobené hormonální antikoncepcí. Pohlavní hormony mění strukturu podkožního vaziva, vytváří v něm kapsičky, do kterých se tukové buňky shromaždují.
Mezi další faktory, které celulitidu zhoršují, patří kouření, nedostatečný pitný režim nebo dlouhé stání.
Místa, kde se celulitida objevuje

Celulitida se vyskytuje hlavně na těchto oblastech:
- boky
- stehna
- zadek
- ale i paže

Odstranění celulitidy
Prevence vzniku :

Do určité míry lze snížit riziko vzniku celulitidy zdravým jídelníčkem, dostatečnou pohybovou aktivitou a zodpovědným dodržováním pitného režimu. Mnoho žen také používá rozličné krémy a peelingy, které mají podpořit krevní oběh a látkovou výměnu. Stejný efekt má na pokožku i saunování a otužování. Účinek povětšinou není valný.
Cviky proti celulitídě :

Klasické cvičení k udržení postavy je důležité, ale celulitidě nezabrání. Vzpomeňme na modelky zcela štíhlé a přesto s celulitidou.


>> Pokud chceme cvičit, ideální jsou aerobní cvičení. To je cvičení, při němž kyslík napomáhá odbourávání tuků.


Jedná se o středně intenzivní pohyb v delším časovém úseku, při kterém dochází k postupnému zvýšení tepové frekvence. Aerobní cvičení je ideální typ aktivity pro odstranění celulitidy. Patří mezi ně různé druhy aerobiku, plavání, jízda na kole, rychlá chůze, jízda na bruslích nebo crossových trenažerech atp. Doporučuje se i mírné posilovací cvičení břišních a hýžďových svalů, ale také horních a dolních končetin. Před i po jakémkoliv cvičení nezapomeňte vaše svaly protáhnout, aby se vám nezkracovaly a aby vás také druhý den nebolely.
Krém na celulitidu – existuje? Mají přípravky proti celulitidě smysl?

Většinou nemají a většinou se jedná jen o makretingové tahy a business. Většina firem slibuje efekt, které krémy v žádném případě nemohou dosáhnout, mnohem důležitější je promasírování celulitické kůže – tím zvýšení metabolismu dané oblasti.
Oblečení proti celulitidě

Zcela nevhodné je úzké stahující oblečení, které zhoršuje prokrvení dané oblasti. Speciální oblečení na trhu existuje, např. legíny, ale jeho efekt není prokázaný. Slibuje stálou mikro-masáž vašeho těla. Zintenzivňují krevní a lymfatickou cirkulaci pokožky, výhradně díky pohybu těla. Rovnovážná kombinace mikro-masáže, tepla a vlhka prohlubuje buněčnou výměnu.
Co je v působení proti celulitidě nejefektivnější?

Léčba celulitidy vyžaduje trpělivost. Nečekejte, že během týdne uvidíte velké výsledky. Chce to vytrvalost a důkladnost a během pár měsíců uvidíte opravdu potěšující výsledky – zdravější a pevnější kůži. Jakou kombinaci tedy zvolit? Cvičení, sporty, nepřejídání se – omezit sůl, vysazení hormonální antikoncepce.

Zdroj: www.stayhealthy.cz