Novinky / Podzimní detoxikace - jak získat energii zpět
25. 09. 2016

Podzimní detoxikace - jak získat energii

Podzim přináší sebou nejen opadající listí a chladné noci, ale také příležitost, jak očistit organismus po náročném letním období. K tomu je vhodná detoxikace. Detoxikace je jeden z nejvíce užívaných pojmů v přírodní medicíně. Přesná definice neexistuje a ani existovat nemůže. Zhruba řečeno, se jedná o očistu našeho organismu od cizorodých prvků, které mohou mít různou podobu. Může se jednat o toxiny ze životního prostředí, některé chemické látky obsažené v potravinách, škodlivé volné radikály nebo také tukové pláty, které se nám tvoří v cévách následkem nevhodné stravy bohaté na nasycené mastné kyseliny, ochranu jaterních buněk a další negativně působící látky.


Detoxikace jater

Jedním z nejdůležitějších orgánů, o něž je třeba pečovat, jsou játra. Biochemik by mohl o nich a jejich významu mluvit dlouhé hodiny, ale pro zjednodušení můžeme játra označit za biochemickou laboratoř, která zpracovává nejen užívané léky, ale jsou rovněž centrálním orgánem látkové výměny. Mají hlavní roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin. Jsou jak trávicí žlázou, která produkuje žluč, i žlázou endokrinní, ve které se tvoří některé hormony. Rovněž jsou i orgánem zásobním, ukládají glykogen, železo a některé vitamíny. V neposlední řadě jsou v nich tvořeny bílkoviny krevní plasmy a nenahraditelná je jejich úloha při detoxikaci organismu. Žluč hraje při detoxikaci organismu významnou roli. Do žluče se vylučují cizorodé látky, které byly detoxikovány v játrech.


Bylinky na játra

Z léčivých rostlin lze v první řadě doporučit ostropestřec mariánský, který obsahuje látku silymarin, která chrání jaterní buňky před působením cizích látek, které je mohou ohrozit (a patří mezi ně i některé léky - je to tzv. hepatotoxický účinek). Také podporuje obecně správnou funkci jater.

Z dalších léčivých rostlin, které pomáhají očistit játra, můžeme užívat ve formě čajů benedikt lékařský nebo smetanku lékařskou. Pomáhá i červená řepa (Beta vulgaris), která podporuje uvolňování žluče. Z vitamínů lze doporučit vitamín C (nejlépe v přírodní formě), vitamin E nebo beta karoten (provitamin A), které podporují správné jaterní funkce, zasahují příznivě do metabolizmu jaterních buněk, podporují aktivitu výše popsaného cytochromu, tím vlastně pomáhají zlepšit detoxikační kapacitu jater a podporovat vylučování žluče a žaludeční šťávy. Vitamin C je například z méně známých zdrojů obsažen v rukole seté (Eruca sativa) nebo v bílém hlávkovém zelí (Brassica oleraceae cavor).

Důležitou látkou pro játra je i lecitin, který pomáhá zabraňovat tukové degeneraci, cirhóze a nádorům jater. Lecitin je rovněž užitečný pro své emulgační schopnosti. Díky nim má lecitin pozitivní vliv na zmenšování tukových částí v krevním oběhu. Pokud se tukové částice nemohou shlukovat do větších celků, snižuje se riziko vzniku aterosklerózy a vzniku krevních sraženin. Tím samozřejmě snižuje i hladinu nezdravého cholesterolu.


Detoxikace střev

Dalším orgánem, který je třeba detoxikovat, je tlusté a tenké střevo, které dohromady tvoří největší orgán v našem těle. Mají rozdílné funkce. Tenké střevo je oblastí, kde dochází ke vstřebání látek (včetně léčiv) do krevního oběhu. Významnou roli při udržení optimální hladiny imunity hraje střevní mikroflóra, která osidluje sliznici tenkého střeva. Tyto “přátelské bakterie” pomáhají udržovat potřebnou rovnováhu střevních mikroorganismů, tím podporovat střevní imunitu a bránit nadměrnému pomnožení patogenních bakterií, které mohou působit žaludeční a střevní potíže i průjmová onemocnění.

Tlusté střevo zodpovídá za vylučování již nepotřebných zplodin z organismu. Pokud je tato funkce omezena, následkem je přetěžování ledvin i jater. Odpadní látky nejsou již pak odbourávány z organismu, hromadí se v těle a mohou být příčinou řady nemocí.


Bylinky na střeva

Důležitou roli při očistě střeva hraje vláknina. Tato vláknina, která se nachází v řadě přírodních přípravků (mezi nejznámější patří Psyllium, vláknina z osemení jitrocele indického), společně s vodou ve střevě nabobtná, jemně dráždí stěnu střevní a tím ji dá, se říci donutí k lepší peristaltice. Ta má za následek lepší vyprázdnění, což je důležité zejména při zácpě (a nejen při ní). Vláknina se nachází i v řadě potravin. Například velmi oblíbené jsou plody slivoně švestky (Prunus domestica). Tyto plody obsahují velké množství vlákniny, která pomáhá při trávících problémech, zejména při zácpě. Rovněž v nich můžeme nalézt jód, draslík či železo.

V případě akutní infekce střevní traktu (“střevní chřipka”) či nechtěné konzumace všeho špatného (od toxinů k špatnému jídlu) se dá akutně k očistě použít adsorpční neboli rostlinné (lidově též nesprávně živočišné) uhlí. U rostlinného uhlí je třeba dát pozor při dávkování zejména u dětí, kde hrozí největší nebezpečí předávkování.

Při detoxikaci střeva mohou pomoci i látky obsažené v exotické rostlině yucca (juka, yaka, latinsky yucca shidigera), saponiny. Tyto látky fungují ve střevě, zjednodušeně řečeno, jako saponát. Zmírňují povrchové napětí a dochází k uvolnění usazenin a krust ze stěny střeva. Společně s těmito usazeninami se tak uvolní jedy a toxiny, které v nich mohou být obsaženy. Pro očistu ledvin je důležitá zejména prevence - pravidelný pitný režim, kdy je třeba se vyhýbat některým nevhodným nápojům, jako jsou například slazené ledové čaje, bublinkové nápoje nebo kolové nápoje.

Pozor musíme dávat v případech, kdy se otoky a voda v těle zadržují. Pokud pacient trpí na tvorbu kamenů, je dostatečné množství tekutin důležité k ředění kamenotvorných látek v moči a tím se podporuje léčba. Zákaz se týká i alkoholických nápojů, které způsobují překrvení sliznic a dráždí močové cesty. V dietě je důležité omezit kuchyňské soli a také dráždivé látky pokrmů, worcestrová omáčka a sójová omáčka obsahující glutaman.

Dobré je užívat jako doplněk stravy vitamín B6 (pyridoxin) a hořčík. Některé studie zjistili, že při jejich užívání dochází k menší tvorbě ledvinových kamenů.

I když se jako součást pitného režimu nepočítají alkoholické nápoje, pivo někteří lékaři povolují. Pivo je nápoj, který má poměrně vhodné složení a velmi úspěšně nahradí ztracené tekutiny - nemusí jít jen o pivo plzeňské. Je vhodné u některých kamenů, které mají sklon se tvořit v kyselém prostředí.



Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/podzimni-detoxikace-jak-ziskat-energii.htm