Novinky / OD KAŽDÉHO NĚCO...VYBERTE SI TU SVOU KUCHYNI zpět
01. 09. 2015

OD KAŽDÉHO NĚCO...VYBERTE SI TU SVOU KUCHYNI

Skutečnost, že česká kuchyně nepatří k těm nejzdravějším na světě a že Češi většinou zdravé stravě příliš neholdují, je obecně známá. Možná jste ale netušili, jak špatně na tom ve skutečnosti jsme. Podle všeho jsme to právě my Češi, kteří máme čtvrtý nejhorší jídelníček na světě. Mezi zeměmi, kde nezdravá jídla výrazně převyšují konzumaci ovoce a zeleniny, jsme dokonce třetí. Takže možná by stálo za úvahu to malinko změnit.
Začneme v Japonsku. Jak bych vás jen nalákala na tuto kuchyni. Tak třeba tím, že pokud se začnete stravovat jako v Japonsku, čeká vás nesmírně dlouhý život. Japonky se dožívají průměrně 86 let a jak tvrdí odborníci, velkou zásluhu na tom má právě stravování. Japonci konzumují ryby minimálně třikrát týdně, dále pak spoustu zeleniny a litry zeleného čaje. Kromě toho vědci spočítali, že průměrná Japonka zkonzumuje o pětadvacet procent méně kalorií než průměrná Evropanka.

Nezapomeňte ani na legendární sushi, jehož složení je z hlediska zdraví téměř ideální. Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které ochrání vaše srdce, wasabi zase takzvané izotiokyanáty, které působí antibakteriálně a protirakovinově. Mořské řasy jsou zásobárnou cenných vitaminů i minerálů. A pak jsou to samozřejmě houby šitake, které podporují imunitu.

I v Mexiku byste se poučili o zdravé výživě. A teď si možná říkáte, o čem to mluvím, když většina restaurací u nás má pod mexickým jídlem zafixovaná mastná a smažená jídla

Původní a typická mexická kuchyně obsahuje velké množství zeleniny, fazole, rajčatovou salsu a samozřejmě nezbytné papričkyjalapenos. Právě ty jsou velmi účinnou prevencí proti rakovinovému bujení. Je tomu tak kvůli „zázračnému" kapsaicinu, který pálivé papričky v hojné míře obsahují.

Další zastávkou by mohla být Indie. Typické pro indické jídlo je bezpochyby koření. A díky němu je indická kuchyně jednou z nejzdravějších. Kurkuma, která je v indické kuchyni hojně využívána, působí blahodárně na problémy s ledvinami, při depresi a má i proti rakovinové a protizánětlivé účinky.

Zázvor vám zase pomůže při problémech se zažíváním, ztrátou chuti k jídlu a opět můžete těžit z jeho protizánětlivých účinků. Lžičkaskořice denně zase významně sníží vaší hladinu krevního cukru a koriandr působí příznivě na cholesterol a chrání tělo před volnými radikály.Co byste měli zkusit taky je rozhodně řecká kuchyně. Že si nejste jisti? Vždyť řecká kuchyně opravdu patří k těm nejzdravějším na celém světě. Snižuje riziko rozvoje diabetu typu 2. Řekové za to mohou poděkovat jídelníčku s velkým podílem ovoce, zeleniny, ryb a olivového oleje, který obsahuje zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny.


zdroj Fitness tv.