Novinky / Obezita nyní způsobuje celosvětově půl milionu onemocnění… zpět
06. 02. 2015

Obezita nyní způsobuje celosvětově půl milionu onemocnění rakovinou ročně

Téměř 30% světové populace trpí nadváhou nebo obezitou, a to má významný dopad na výskyt rakoviny, říkají odborníci. Podle nedávné studie obezita ročně způsobuje přibližně 500 000 případů onemocnění rakovinou po celém světě.

Téměř 2/3 případů rakoviny, které souvisejí s obezitou a které zahrnují rakovinu střeva, konečníku, vaječníků a dělohy, rakoviny, se vyskytují v Evropě a Severní Americe.

Ve srovnání s muži, ženy mají dvakrát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny související s obezitou, z nichž jsou nejběžnější rakovina prsu, která se většinou objeví po menopauze, endometriální rakovina a rakovina tlustého střeva.

Pokud bude pokračovat současný vývoj, téměř polovina světové dospělé populace bude v roce 2030 trpět nadváhou nebo obezitou, což úměrně ovlivní i výskyt rakoviny.

Celkové globální náklady spojené s obezitou jsou nyní 2 triliony dolarů ročně, což je téměř stejně jako globální náklady na kouření a ozbrojené násilí (včetně války a terorismu).


Co způsobuje epidemii obezity?

Obezita není jen výsledkem příjmu příliš mnoha kalorií a nedostatku pohybu. I když toto je to určitě součástí rovnice, životní prostředí a faktory životního stylu hrají mnohem důležitější roli. Mnoho lidí si neuvědomuje, že jsou ovlivněni těmito faktory, a proto je neřeší.
Patří mezi ně:
• používání nadměrného množství antibiotik při výrobě potravin a léků
• léky na podporu růstu používané u krmných zvířat
• chemické látky narušující funkci žláz s vnitřní sekrecí včetně pesticidů
• umělá sladidla
• agresivní marketing škodlivého nezdravého jídla
• geneticky modifikované potravinové složky, především kukuřice, sója, cukrová řepa, ale i brambory...
• modifikovaný kukuřičný sirup je ještě horší než běžný cukr, způsobuje metabolickou dysfunkci
• hydrogenované rostlinné oleje (trans tuky), způsobují srdeční a kardiovaskulární onemocnění.(Jsou vyrobeny ze sóji, která je geneticky modifikovaná a vysoce kontaminovaná pesticidy; nefermentovaná sója byla také spojena s řadou zdravotních problémů včetně rakoviny prsu. Po uvaření při vysokých teplotách se rostlinné oleje rozkládají na cyklické aldehydy, které jsou ještě škodlivější než trans-tuky.)
• cukrová řepa je také geneticky upravena, tudíž i potraviny slazené 'běžným' cukrem jsou velmi toxické díky zvýšené kontaminaci pesticidy.
Zdroj: Dr. Mercola