Novinky / Metabolismus a jeho podpora zpět
09. 09. 2018

Metabolismus a jeho podpora

Určitě každý z nás slovo metabolismus někdy slyšel. Ale víte vůbec, co tato látková přeměna znamená? Zjednodušeně řečeno se jedná o soubor reakcí, ve které dochází k přeměně látek a energií (látková a energetická výměna, příjem a zpracování živin). Celkový metabolismus zahrnuje všechny biochemické procesy v buňkách. Metabolismus rozdělujeme na anabolismus – budování a katabolismus – rozklad. V rámci jakéhokoliv posunu je důležité znát a především brát v potaz náš bazální neboli klidový metabolismus (látková výměna setrvávající v klidu). Metabolismus zahrnuje základní biochemické procesy, na kterých závisí život a růst. Je tedy velice důležité, aby metabolismus správně fungoval a nebyl zastaven, ať pro formování postavy, nabírání svalové hmoty nebo hubnutí. Špatné fungování metabolismu může být zdravotní, ale v poslední době s rozvojem fitness se nejčastěji s problémy s metabolismem setkáváme při nevhodně zvolené dietě či špatnému životnímu stylu. Pro jeho správný chod je tedy důležitý pohyb a vhodný jídelníček. Existují různé varianty, kterými si lze pomoct a jeho fungování podpořit, například:

Vlažná voda s citronem

Není nic jednoduššího než si po ránu na lačno vypít vlažnou vodu s citrónovou šťávou z vymačkaného citrónu. Citrón obsahuje velké množství vitamínu C, kyselinu citrónovou, vitamín B, minerály a spoustu dalších. Je tedy nejen vhodný pro doplnění těchto vitamínů a minerálů, ale také pro jeho zásaditost, díky níž upravuje na Ph v krvi. Díky pektinové vláknině nastartuje metabolismus a tlumí chuť k jídlu, proto nám pomáhá při shazování přebytečných kil.

Zelený čaj

Zelený čaj díky schopnosti výrazně snížit inzulinovou citlivost zmírňuje naše chutě na sladké. Dokáže nám tedy pomoct při hubnutí, zlepšení chodu metabolismu a tím nastartovat účinné spalování tuků. Ale pozor! Katechiny, které zelený čaj obsahuje a které stojí za většinu pozitivních účinků jsou v dostatečném množství obsaženy pouze v kvalitním sypaném čaji.

Kofein

Kofein je nejrozšířenější látkou na světě. V přírodě se vyskytuje v plodech kávovníku, listech čajovníku a několika dalších (tyto jsou nejznámější), ale kofein lze vyrobit i synteticky. Největší výhodou kofeinu, především ve fitness, je jeho účinek pro shazování tuků, neboť má schopnost nejúčinnější zrychlit právě onen metabolismus a tím podpořit spalování. Ale pozor! Užívání kofeinu vede k postupné toleranci, je tedy vhodné kofein cyklovat či na přechodnou dobu vysadit nebo bude následovat zvyšování dávek a postupná tolerance.

Zelená káva

Za účinky zelené kávy je odpovědný zejména kofein, ten jak už jsme si přečetli napomáhá k zrychlení metabolismu, další složkou zelené kávy je kyselina chlorogenová, která naopak zpomaluje metabolismus cukrů, a tím oddaluje chuť k jídlu a celkovému snížení ukládání tuku. Zelenou kávou, ale také předcházíme vzniku žlučníkových kamenů, kardiovaskulárních problémů a cukrovky.