Novinky / Jak upravit metabolismus zpět
04. 05. 2017

Jak upravit metabolismus

Jak si upravit metabolismus tak, abyste byli vyrýsovaní?

Svalová definice není jen o kaloriích. Kalorie jsou samozřejmě důležité, ale zásadní je také využívat strategie pro ovládání metabolismu. Většina lidí si pod tímto představí zrychlování metabolizmu. Ale není to tak prosté. Zde je pět rad, které vám pomohou mít metabolizmus pod kontrolou.

#1 ZVYŠTE PŘÍJEM BÍLKOVIN

Dbejte na bílkoviny: kuře, bílky, ryby a syrovátkové prášky. Proč? Ne všechny kalorie jsou si rovny v tom, jak snadno se ukládají jako tuk.

Když si dáte jídlo bohaté na bílkoviny, zrychlí vám metabolizmus více než sacharidy nebo tuk. Bílkoviny při nedostatku sacharidů chrání svaly, které udržují metabolizmus v chodu.

Denně byste měli sníst alespoň dva gramy bílkovin na kilo tělesné váhy. Pokud máte problém s tělesným tukem, snažte se až o tři gramy.

#2 HRAJTE SI SE SACHARIDY

Sacharidy pomáhají držet svaly, které jsou zásadní proměnnou pro metabolismus, avšak mohou napomáhat ukládání tuku. Když si dáte tři dny s minimem sacharidů – řekněme 100-125g denně a jeden s 300-400 g – budete držet svaly, ale nebudete ukládat tuk. Jak je to možné?

Když jíte místo sacharidů více bílkovin, tělo začne mobilizovat tuk. Delší období však sníží hladinu hormonu leptinu, což zpomalí metabolismus. Jednou za pár dní tedy musíte na sacharidech přidat, abyste udrželi metabolizmus v chodu.


#3 JEZTE ČASTÉ, MALÉ PORCE

Typická strava sestává ze tří jídel – snídaně, obědu a večeře. Někdo si přidá svačinku, někdo dokonce jedno z jídel vynechává. A to je obrovský problém, který opět může přinášet tuk. Každý, kdo to myslí s posilovnou vážně, by měl jíst šest až devět menších jídel během celého dne. Výzkumy ukazují, že toto udrží úroveň metabolizmu výše.

#4 NACPĚTE SE VLÁKNINOU

Přidání vlákniny může změnit způsob, jaký vaše tělo nakládá se sacharidy. Vláknina zařídí, že se sacharidy nebudou tak snadno ukládat jako tuk, protože zpomalí jejich trávení. Sacharidy se tím změní v palivo pro budování svalů. Většina kulturistů by měla jíst asi 30g vlákniny denně.

#5 JDĚTE DO RYB

Když se kontrolují kalorie, přidání omega-3 mastných kyselin, které najdete v lososech, pstruzích a sardinkách, pomůže urychlit hubnutí.

Jedna studie ukázala, že každodenní konzumace ryb zlepšuje hubnutí více než jejich konzumace pouze jednou týdně.

Omega-3 mastné kyseliny pomáhají hubnutí zejména svou proměnnou na prospěšné prostaglandiny, což jsou látky podobné hormonům, které mohou napomáhat termogenezi.

Studie univerzity Virginia Commonwealth zjistila, že omega-3 mastné kyseliny brání tukům ze stravy, aby se ukládali v těle.
Zdroj: www.flexonline.com