Novinky / Svatomartinská husička zpět
11. 11. 2019

Svatomartinská husička


Svatomartinská husička

Moderní člověk, když slyší slovo sádlo, tak se velmi často otřese hrůzou a představí si nějaký strašně nezdravý tuk. Reklama už udělala svoje. Ale ten čert není tak strašný, jak se ho celou dobu kreslilo na zeď a husí sádlo může být dokonce velmi zajímavé léčivo. Jeho vlastnosti využívala lidová medicína už odedávna.

Husí sádlo má docela dost kalorií, to je samozřejmé, protože přeci jen jde o tuk. Ale to je kalorický olivový olej také a ten je v posledních letech téměř synonymem zdraví. Někdo by mohl namítnout, přeci není možné v jednom odstavci dát vedle sebe odpudivý tuk ze zvířete a koncentrát vitality, jako je rostlinný „olivák.“ Vtip je v tom, že to možné je. Husí sádlo totiž obsahuje třikrát více zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin než těch nasycených. Kromě toho v něm najdeme i jisté množství vitamínu E, též označovaného za vitamín mládí. Můžeme ho používat i při vaření, vhodný je na tepelné zpracování potravin do dvou set stupňů.

Čisté husí sádlo vyškvařené jen tak s majoránkou a jablkem bylo kdysi podáváno také jako medicína. Jíst ho měl každý, kdo potřeboval získat sílu a energii po nemoci a také bylo občas doporučováno pánům, kteří již v manželské posteli neměli tolik chuti a nálady jako dříve. Zevně se nejčastěji využívalo na revma, bolesti kloubů, páteře, záněty a je starších knihách můžeme najít i informace o ošetřování sádlem některých ranek či spálenin (ale to se dnes rozhodně nedoporučuje).

Husí sádlo můžeme použít například při problémech s horními cestami dýchacími. Lžičku rozpustíme spolu se lžičkou medu (opatrně při ohřívání toho druhého – vodní lázeň a teplota pokud možno do čtyřiceti stupňů) a rozmícháme do půl sklenice vlažného mléka. Nápoj podáváme třikrát denně, poslední sklenička by měla být těsně před spaním. Na stejné obtíže můžeme čisté husí sádlíčko vtírat do hrudníku a zad (musíme je pak jemně ovázat, abychom si neušpinili postel) a pak hurá do hajan. Tato metoda je vhodná i pro malé děti.

Zevně ho úspěšně použijeme například i při výše zmíněných bolestech zad či kloubů. Jen místo tuku s majoránkou a jablkem smícháme čtvrt kila čistého husího sádla s čtyřiceti mililitry ricinového oleje a používáme tuto směs. Na páteř by se měla aplikovat třikrát týdně – masáž postupně prodlužujeme, dokud netrvá kolem deseti minut. Bolavé klouby zase mažeme a masírujeme každý večer zhruba pět minut. Léčba trvá přibližně dva měsíce, i když výrazné zlepšení zdravotního stavu bychom měli poznat již během tří týdnů.

zdroj: prostezdravi.cz/