Novinky / HRAZDA zpět
07. 02. 2020

HRAZDA

K čemu je hrazda a čeho díky ní dosáhneme

Na hrazdě jde primárně o procvičení rukou, prsních svalů, zad a břicha. Cvičením na ní tyto partie posílíte, zpevníte a dáte sbohem bolesti zad. Kulturisti hrazdu přímo milují – skvěle se na ní pracuje na nabírání svalové hmoty do šířky.

Jak na hrazdě efektivně cvičit

Mezi nejpopulárnější a nejefektivnější cviky patří samozřejmě shyby, při nichž se na hrazdu zavěsíme a necháme ustálit tělo, aby se nekývalo. Poté se přitahujeme, abychom bradu dali na úroveň hrazdy.
U shybů se obvykle řeší šířka úchopu – při širším úchopu je cvik jednodušší, při užším těžší – a také podhmat a nadhmat. Zatímco úchop podhmatem je přívětivější pro začátečníky, pokročilejší zvládnou i shyby s nadhmatem, při němž dochází k posilování jiných svalových skupin.

Hrazda není jen pro muže!

Vyvraťme ihned mýtus, že na hrazdu patří jen muži. Na své si na ní totiž mohou přijít i ženy, a to v takové míře, jakou si samy vyberou. U většiny z nich je pochopitelné, že nechce mít široká a tak vypracovaná záda jako muži.

Víte, co procvičujete?

Ať už na hrazdě děláme jakékoli cviky, vždy do cvičení zapojujeme velký zádový sval a podstatnou roli hrají bicepsy. Při různých cvicích se další svalové partie mění – nejčastěji jde o ramenní pletenec a trapézy. Budete-li se cvičení na hrazdě věnovat delší dobu a pravidelně, bude postupně docházet k posílení trupu. Hlavním efektem cvičení na hrazdě je tvarování trupu do tvaru písmena V.
• Úchop podhmatem – jde o jednodušší úchop a zabírají při něm bicepsy
• Úchop nadhmatem – těžší úchop, posilujeme při něm spíše předloktí a velký zádový sval
• Široký úchop – dáme-li ruce při přítahu daleko od sebe, pracovat budou především svalové partie na zádech
• Střední úchop (na šířku ramen) – při tomto úchopu se váha rozprostře mezi záda a paže
• Úzký úchop (méně než na šířku ramen) – váhu tahají z převážné části paže

Tipy pro začátečníky aneb aby se z hrazdy nestala noční můra

Poproste o pomoc trenéra. V začátcích nedokážete shyby opakovat bez pomocníka, který vám bude alespoň trochu nadlehčovat nohy. Další možností je pomoci si například lavicí – vylézt na ni a snažit se co nejdéle vydržet ve shybu, případně se pomalu spouštět k zemi. Stejně tak můžete v počátku trénovat výdrž ve visu. Za pár týdnů uvidíte, že budete mít shyby minimálně nadosah, pokud je už neovládnete úplně.
Pokud se chcete brzy dopracovat ke shybům, cvičte na hrazdě z počátku každý den, aby si tělo na zátěž zvyklo a abyste postupně získávali větší a větší sílu. Později může být cvičení na hrazdě skvělým a třeba už ne každodenním doplněním ostatních vašich aktivit.
Cvičení na hrazdě může být efektivní součástí kruhového tréninku. Jestliže ji chcete právě takto zapojit, dělejte cviky s maximálním nasazením, ale dejte pozor, abyste nezapojovali nesprávné partie, například bedra. Pro začátek stačí i pět přítahů. Se správností provádění cviků by vám měl alespoň jednou poradit instruktor, abyste je později sami neprováděli chybně.

Přijďte si k nám vyzkoušet konstrukci 3D Fitness

zdroj:pruvodcevyzivou.cz