Novinky / FUNKCE L-KARNITINU V ORGANISMU – KDY A JAK HO UŽÍVAT zpět
01. 08. 2017

FUNKCE L-KARNITINU V ORGANISMU – KDY A JAK HO UŽÍVAT


L-karnitin je limitující látkou při přeměně tuků v tělesných buňkách. Děje se tomu tak v procesu tzv. ß-oxidace mastných kyselin. V tomto systému je součástí transportního enzymatického systému, který dopravuje acylový zbytek mastných kyselin do energetického centra buněk – tzv. mitochondrií, přes její stěnu. ß-oxidace je proces, při kterém dochází ke štěpení mastných kyselin a konečným produktem jsou makroergní fosfátové vazby. K průběhu tohoto procesu je potřeba dostatek kyslíku. Tolik suchá fakta z biochemie. Prostě, jednoduše a lidsky – bez L-karnitinu nespálíte ani gram tuků.

L-karnitin se za normálních podmínek syntetizuje v lidském těla z esenciálních aminokyselin methioninu a lysinu za asistence vitamínuC, B3 a B6 a železa. Na jeho tvorbu má vliv způsob výživy. Nejvíce L-karnitinu obsahuje maso a mléčné výrobky, naopak nejméně L-karnitinu je v ovoci, zelenině a obilovinách. Dalšími faktory jsou pohlaví, různá onemocnění a také věk. Člověk, který vede sedavý způsob života a má vyváženou stravu teoreticky nepotřebuje dodatečný přívod L-karnitinu. Teoreticky! Mnoho lidí má zhoršenou tvorbu L-karnitinu. A sportovci, hlavně vytrvalci – běžci, cyklisti, triatlonisti, chodci, … se bez dodatečného příjmu L-karnitinu už téměř neobejdou. Nedostatek L-karnitinu se projevuje zvýšenou hladinou tuků v krvi a jejich ukládání ve formě tukových dep. Může mít za následek i různá srdeční onemocnění a cirhózu jater. U sportovců klesá schopnost využití tuků jako zdroje energie, což je právě u extrémně dlouhodobých sportovních výkonů limitujícím faktorem, neboť tyto výkony jsou zcela závislé na tuku jako zdroji energie.

Soustřeďme se na efekty a použití L-karnitinu ve sportu
Suplementací L-karnitinem dochází k:

Zvýšenému využití tuků jako zdroje energie při aerobním zatížení a z toho vyplývající lepší fyzický výkon nebo redukce nadváhy
Zlepšení tvorby energie v Krebsově cyklu
Zlepšení metabolismu větvených aminokyselin – BCAA
Snížení hladiny kyseliny mléčné ve svalech a krvi a tím rychlejší regenerace
Zlepšení tvorby thyroidních hormonů
Snížení hladiny amoniaku v krvi
Lepší neutralizaci volných radikálů
L-karnitin má mimo výše zmíněné i kladný vliv na imunitní reakce organismu, chrání srdce a u mužů dokonce zlepšuje tvorbu spermií.

Správné dávkování karnitinu

Dávkování L-karnitnu je velmi variabilní a záleží na tom, jaký efekt očekáváme. Zda zlepšení zdravotního stavu, redukci nadváhy nebo podporu sportovního výkonu. Pokud chceme jen prevenci, jako dostatečná účinná látka se jeví 0,5 gramu denně. Při korekcích hmotnosti je třeba trochu přitlačit a zvýšit dávku na dvoj- až trojnásobek. No a pro zlepšení sportovního výkonu, zvláště toho dlouhotrvajícího, se už skutečně nemusíme šetřit. Adekvátní dávka jsou 2 – 4 gramy.

Kdy karnitin konzumovat?

L-karnitin by se měl vždy konzumovat na lačný žaludek, abychom dosáhli co nejmenších ztrát při vstřebávání. Velmi vhodné je podávání L-karnitinu asi půl hodiny před fyzickým výkonem. Při dlouhotrvajícím výkonu je vhodné přidat L-karnitin i do iontového nápoje, který konzumujeme v průběhu zátěže.