09. 02. 2019

DETOX

DETOX – Je opravdu potřeba ?

Dobrý den milí čtenáři,

v poslední době se rozšířilo a dostalo mnohým z nás do podvědomí jedno kouzelné slovíčko – DETOX. Člověk se může cítit bez energie, je po závažné nemoci nebo by rychle chtěl zhubnout co nejvíce kilogramů.
Stačí zadat toto kouzelné slovíčko na internetu do vyhledávače a hned se objeví spoustu zaručených postupů, které slibují jak znovu nabití energie, očistu těla i mysli, ale i ztrátu spousty kilogramů za co nejkratší čas (většinou z vás do týdne bude Brad Pitt nebo v případě dam Angelina.)
Cílem většiny DETOXů bývá celková očista těla od toxinů, které se do našich těl za léta života dostaly. Společným znakem detoxikačních diet je omezující strava s absolutním minimem energie doprovázená doporučenou konzumací zázračného suplementu, který nás má zbavit všech zdravotních problémů a problémových tělesných partií.

Myšlené toxiny
• €těžké kovy 

• €látky znečišťující životní prostředí 

• €agrochemikálie (hnojiva, přípravky na hubení plevele, škůdců a hmyzu) 

• €aditiva do potravin 

• €umělá sladidla 

• €přidané cukry jako je glukózo-fruktózový sirup 

• €a všeobecně všechny syntetické chemikálie. 


Další kontroverzní látkou může být alkohol, který se v nadměrném množství podílí na vzniku rakoviny, neurodegenerativních onemocnění a cirhóze jater. V malém množství však může být prospěšný a působit pozitivně na srdeční systém.
Některé těžké kovy jako je rtuť se mohou v těle akumulovat a podílet se na vzniku
zdravotních problémů. I z toho důvodu někteří jedinci vyřadili ze svých jídelníčků velké mořské ryby, které obsahují rtuti nejvíce. Podle Yaginuma-Sakuraiho, (2012) je poločas rozpadu rtuti v těle zhruba 50 dní. Takže pokud preferujete velké mořské ryby, volte raději ty menší, které v sobě tolik rtuti nemají.

Úskalí detoxů

Většinu těchto programů doprovází extrémní pití vody nebo vymačkaných rostlinných šťáv.
Populární Master Cleanse program je obdobou šťávových detoxikačních programů, kdy za
jeden den můžeme vypít pouze 6–12 sklenic limonády obsahující citrónovou šťávu, javorový
sirup a kajenský pepř doplněný vodou, aby sklenka byla plná.

Extrémní pití vody během krátkého časového úseku nás může zabít tím, že nám naruší funkce a koncentrace elektrolytů v těle, které jsou důležité pro srdeční a svalovou činnost.
Tento stav se nazývá hyponatremie (hypo = málo, natrium = sodík) a již z názvu si můžeme odvodit, proč vlastně sportovci během delších sportovních výkonů potřebují organismu
dodávat sodík (sůl). Ledviny dokáží za den vyloučit zhruba 20–28 litrů vody s rychlostí filtrace zhruba 0,8–1 litr za hodinu.
Proto bychom neměli pít více vody než litr za hodinu a vyhnout bychom se měli nesmyslně velkému nárazovému příjmu vody.

Mladá 28letá žena
vypila 6 litrů vody během 3 hodin v soutěži o Nintendo a na následky toho zemřela. Mezi další případy úmrtí můžeme zařadit 3 vojáky, kteří zemřeli po vypití 10– 20 litrů vody během pár hodin na následky hyponatremie a otoku mozku.

Verdikt - Detox potřebujeme po návštěvě jaderného reaktoru, nikoliv po nedělním obědě.

K neustálé detoxikaci organismu potřebujeme žít zdravě a aktivně, protože každý den potřebujeme všechny důležité živiny, jako jsou vitaminy, minerální látky a stopové prvky, aby naše těla mohla správně fungovat!

(použitý zdroj: www.aktin.cz)