Novinky / Děti by se měly začít hýbat už v útlém věku zpět
08. 09. 2015

Děti by se měly začít hýbat už v útlém věku

O tom, že fyzická aktivita je prospěšná pro lidi v jakémkoliv věku už byly popsány stohy dokumentů. Nejnovější studie se zaměřují na to, kdy s pohybovou aktivitou začít a shodně doporučují rodičům už velmi ranné dětství.


Rodiče by měli povzbuzovat spontánní pohyb svých dětí, při kterém dochází k přirozenému rozvoji pohybových schopností ruku v ruce s mentálním rozvojem, jako je například učení řeči. Děti si pak na pohyb velmi rychle zvyknou, přijmou jej jakou součást svého života ještě dříve než přijmou sedavý a pasivní způsob.Výsledek obrázku pro sport funny childrenVýsledek obrázku pro sport funny children

„Víme, že pohybově pasivní rodiče, byli rovněž pasivní už ve svém dětství," říká Dr.Judith Young, vedoucí výzkumného projektu Národní asociace pro sport a vzdělávání.
Životní styl a návyky jsou často přenášeny z jedné generace na druhou. Nyní s hrozící pandemií obezity a rozvojem civilizačních chorob přicházejí odborníci s názorem, že nejlepší prevencí je dostatek pohybu a správné výživové návyky už v předškolním věku.

Rodiče by měli omezovat pobyt předškoláků před televizní obrazovkou či počítačem a mít na paměti, že tří, čtyř i pětileté děti by měly mít minimálně 1 hodinu pohybové aktivity denně. Pod tím si nepředstavujme organizované cvičení, ale hry nebo činnosti rozvíjející chůzi, běh, rovnováhu, kutálení, házení a chytání.

Máte doma nového Jágra?

Mladší děti od jednoho do tří let by se takovým činnostem měly věnovat minimálně 30 minut denně.Opačná doporučení směřují k době pasivity. Nenechte předškoláky sedět (ležet) déle než jednu hodinu, samozřejmě kromě spánku. Pokuste se zapojit pohybovou aktivitu jako součást denního dětského programu.

Když s ním například jdete na procházku, jděte po obrubníku chodníku, rozvíjíte tím rovnováhu dítěte. Rozvíjejte u dětí takovouto nenucenou formou her jejich základní pohybové schopnosti. Rodiče mohou velmi významně ovlivnit přirozený pohybový rozvoj dítěte už v batolecím věku.

Je dobré, aby dítě trávilo co nejvíce času v prostoru, který umožňuje volné převalování a lezení, raději než abyste byli nadšeni jak děťátko krásně sedí a vydrží v této poloze.
Zkrátka i zde platí: "Co se v mládí naučíš,..............". Dítě je v mnoha směrech jako nepopsaný list, který přebírá vzorce chování a životního stylu svých nejbližších, nabere-li od dětství dobrý kurz je to hlavně zásluhou jeho okolí.


zdroj:
http://www.sportvital.cz/sport/zajimavosti/deti-by-se-mely-zacit-hybat-uz-v-utlem-veku/
https://www.google.cz/search?q=sport+funny+children&rlz=1C1KMZB_enCZ565CZ565&espv=2&biw=1680&bih=961&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI9Kn60NLmxwIVxO8UCh1VkgKt#imgrc=_