Novinky / 6 tipů jak se motivovat ke sportu zpět
11. 08. 2015

6 tipů jak se motivovat ke sportu

Lékaři a odborníci v médiích na vás neustále chrlí různé rady, jak je důležitá zdravá fyzická aktivita a navíc začínáte zjišťovat, že vaše „švihácké" kalhoty již nejdou tak snadno zapnout jako dříve. Rozhodli jste se tedy, že budete cvičit, ale ne a ne se odhodlat k tomu začít. Možná že jste si párkrát zašli ven zaběhat, ale moc vás to nenadchlo a další trénink si sami pro sebe vymyslíte nějakou výmluvu proč nejít. Jak se tedy donutit ve svém úsilí vytrvat a dosáhnout určitých úspěchů?

Jedině pravidelnost je ten pravý klíč k úspěchům. Pokud vytrváte, postupem času vás fyzická aktivita bude bavit stále více a více. Je to mimo jiné způsobené endorfinem. Tato látka se uvolňuje při sportu a způsobuje dobrou náladu, pocity štěstí a tlumí bolest. Ne omylem se jí přezdívá hormon štěstí. A co je podstatné, že čím více a déle budete sportovat, tím více endorfinu bude vaše tělo vylučovat.

Vytrvat, překonat počáteční lenost a zařadit sport na seznam svých týdenních „povinností" vám pomohou následující rady.


Cvičení vás musí bavit

Živočišně nesnášíte prostředí posilovny? Jen s velkým odporem si obouváte vaší běžeckou obuv? Potom to nemá smysl. Na sport se musíte těšit. Zkuste si vzít na běhaní váš mp3 přehrávač nebo úplně nejlépe si vyberte jinou fyzickou aktivitu. Zkuste se například zapsat s vaším protějškem do kurzů latinskoamerických tanců.


Praktičnost

To, že přijdete domů z práce a víte, že vám cesta na squash zabere hodinu času není zrovna motivující faktor. Poohlédněte se po něčem ve vašem okolí, co je lépe dostupné nebo leží na cestě z práce.


Neustále si připomínejte jak je cvičení prospěšné

Cvičení není jen nudnou povinností. Sledujte na sobě pozitivní změny a čtěte články v časopisech či na internetu o benefitech zdravého pohybu.


Užívejte si své úspěchy

Stanovujte si malé a reálné cíle a pokaždé když nějakého docílíte (jste schopni uběhnout o kilometr víc než dříve, zhubli jste o dvě kila), buďte na sebe hrdí a popřípadě si dejte malou odměnu. Nemyslíme tím, že půjdete a vykoupíte cukrárnu, ale malá sladkost ještě nikoho nezabila.


Zkoušejte nové věci

Není nic horšího než upadnout do stereotypu. V posilovně zařazujte nové cviky a místo na kole si jednou můžete vyjet třeba na bruslích.


Soutěživost není na škodu

Jste ten typ, který se neustále musí s někým porovnávat nebo milujete týmové sporty? Sportujte se svými přáteli a porovnávejte si vaše výsledky. Nebo co je ještě lepší, trénujte a zúčastněte se nějakých amatérských soutěží či turnajů. Poznáte nové lidi, zažijete legraci a navíc datum další soutěže pro vás budete významným motivačním bodem.


zdroj: http://sport-a-relaxace.zdrave.cz/tipy-jak-se-motivovat-ke-sportu/