Novinky / 5 překvapivých faktorů, které přispívají k tloustnutí zpět
06. 12. 2014

5 překvapivých faktorů, které přispívají k tloustnutí

Dva ze tří Američanů mají nadváhu nebo jsou obézní. Obezita se stala formou podvýživy číslo jedna a nikdo jí není zasažen hůř než děti.
Investigativní reportérka zdraví Martha Rosenberg jmenuje ve svém nedávném článku 5 vědecky podložených faktorů přispívajících k rozšiřování pasu.
Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, obezita není jen výsledkem požívání nadměrného množství kalorií a nedostatečného pohybu.
Existuje celá řada dalších faktorů životního prostředí a životního stylu, které hrají mnohem významnější roli, protože většina lidí si neuvědomuje, že jsou jimi ovlivněni.

# 1: Antibiotika v potravinářství a lékařství
V USA je každý rok podáno téměř 14 miliónů kilogramů antibiotik chovným zvířatům, a to jak na prevenci nemocí, tak na podporu zvýšení tělesné hmotnosti. Výzkum ukazuje, ze antibiotika mají stejný účinek i u člověka.

# 2 Další léky na podporu růstu používané v živočišné výrobě

Tyto léky se používají k vykrmení dobytka, ale mohou také znamenat pohromu pro naše zdraví. Mnoho růstových stimulátorů běžně používaných v USA je jinde ve světě zakázáno pro jejich možná zdravotní rizika, která přesahují pouze zvýšenou tělesnou hmotnost.
Vedlejší účinky u různých zvířat jsou snížení reprodukční funkce, vrozené vady, postižení a úmrtí.

# 3: Chemikálie narušující endokrinní činnosti včetně pesticidů
Mnoho chemikálií běžně používaných v domácnosti jsou endokrinní disruptory (látky narušující činnost žláz s vnitřní sekrecí). Mnohé se nacházejí v plastových výrobcích.
Endokrinní disruptory jsou nejen spojeny se zvýšeným rizikem neplodnosti, nízkým počtem spermií, předčasnou pubertou, cukrovkou a dalšími zdravotními problémy, ale také s obezitou. Bylo zjištěno, že mnoho endokrinních disruptorů zvyšuje tělesnou hmotnost i při hladinách nižších než toxických.

# 4: Umělá sladidla
Výzkumy opakovaně prokázaly, že uměle slazené "dietní" potraviny a nápoje mají tendenci stimulovat chuť k jídlu, zvýšit chutě na sacharidy a stimulovat ukládání tuků.
Umělá sladidla zmatou tělo, aby si myslelo, že bude příjem cukru (kalorií), a když cukr nedorazí, tělo signalizuje, že potřebuje více, což má za následek chutě na cukry a sladké. Toto spojení mezi sladkou chutí a zvýšeným pocitem hladu lze nalézt v lékařské literatuře sahající nejméně dvě desetiletí zpět.
Umělá sladidla také způsobují řadu metabolických poruch, které podporují zvýšení tělesné hmotnosti.
Jiná studie zjistila, že lidé, kteří často konzumovali dietní drinky, měli o 500% větší obvod pasu než ti, kteří tyto nápoje vůbec nekonzumovali.

# 5: Agresivní marketing nezdravého jídla
Zejména škodlivý je marketing zaměřený na děti, které jsou doslova klamány a manipulovány, a tak si ničí své zdraví díky potravinářským společnostem, které chtějí stále více zvyšovat své příjmy. Není nic "náhodného" na stoupající dětské obezitě...
Marketing zaměřený na děti se skutečně proměnil v plnohodnotnou vědu. Například byl důkladně zkoumán " faktor otravování" , aby obchodníci věděli, jaký druh dětského záchvatu vzteku je už pro rodiče neúnosný a s největší pravděpodobností způsobí, že rodiče rezignují a vyhoví požadavkům svého dítěte!

Zdroj: mercola.com